c S
Dnevne novosti

Hrvatska i susjedne zemlje zbrinjavaju izbjeglice

01.03.2012 07:14 SARAJEVO, 29. veljače 2012.Hina, Hrvatska, Bosna i Hercegovine, Srbija i Crna Gora namjeravaju zajednički prikupiti više od 500 milijuna eura potrebnih za trajno zbrinjavanje više od 70 tisuća izbjeglih i prognanih osoba, najavio je u srijedu u Sarajevu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić na predstavljanju planova za zajedničko organiziranje donatorske konferencije 24. travnja na kojoj bi trebala biti prikupljena ta sredstva.

Prema zajedničkom programu za zbrinjavanje izbjeglica bit će potrebno prikupiti 584 milijuna eura, pojasnio je Ljubić. Procjena je kako u sve četiri države trenutačno ima 74 tisuće osoba sa statusom izbjeglica ili prognanika odnosno 27 tisuća obitelji.

"Očekujemo da će cijeli iznos od 584 milijuna eura za sve četiri države biti i dostignut", izjavio je Ljubić. Programom je predviđena gradnja stanova ali i osiguravanje materijala za obnovu kuća. Najavljeno je kako će UNHCR nadzirati provedbu projekta, s ciljem da očekivanu pomoć dobiju oni kojima je najviše potrebna.

Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić izjavio je kako ovaj zajednički program pokazuje stvarnu spremnost svih država u susjedstvu da se problem trajnog zbrinjavanja velikog broja izbjeglica napokon riješi.

"To pokazuje našu zrelost i našu spremnost da teške ožiljke prošlosti i teške izbjegličke krize na ovim prostorima ostavimo iza sebe i da gledamo u zajedničku europsku budućnost", izjavio je Staničić na predstavljanju programa.