c S
Dnevne novosti

Linić: potrebne izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

01.03.2012 07:28 ZAGREB, 29. veljače 2012.(Hina), Ministar financija Slavko Linić upitan o smanjenju prihoda jedinicama lokalne samouprave zbog promjena u poreznom sustavu, odgovorio je da Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nije kvalitetan i da među jedinicama lokalne samouprave postoje ogromne razlike, jer neke imaju fiskalni kapacitet, a neke nemaju.

"Pri podjeli poslova po jedinicama lokalne samouprave treba se voditi računa o fiskalnoj mogućnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave i da je pred nama očito i postupak decentralizacije što znači prijenos određenih poslova i novi Zakon o financiranju lokalne samouprave", rekao je danas Linić novinarima uoči početka sjednice zajedničke skupštine Udruge gradova i Udruge općina.

To su reforme vlade za 2012. i o tome ćemo ozbiljno porazgovarati, najavio je Linić. Upitan koje bi po njemu bilo najbolje rješenje za jedinice lokalne samouprave koje nemaju fiskalni kapacitet, Linić je odgovorio da je evidentno da im ne treba prenositi ovlasti i poslove jer ih nisu u stanju obavljati.

"To je posao viših regionalnih razina i one trebaju obavljati poslove za te jedinice, a njihovo će djelovanje biti ograničeno samo na one poslove za koje mogu ubirati neposredne poreze i time financirati potrebe. Razina jedinica lokalne samouprave bit će vrlo različita, a ne kao do sad da je jedinica od 1000 stanovnika mogla imati iste ovlasti kao grad Zagreb i očito je da to trebamo promijeniti. Ne razmišljamo o ukidanju, ali je očito da će biti razlika u djelovanja jedinica lokalne samouprave", rekao je Linić.