c S
Dnevne novosti

Josipović i Fischer: poboljšati ulagačku klimu u Hrvatskoj

02.03.2012 07:16 ZAGREB, 1. ožujka 2012.(Hina), Hrvatska mora poboljšati ulagačku klimu kako bi bila pouzdan partner investitorima, uključujući i onima iz Austrije koji najviše ulažu u hrvatsko gospodarstvo, izjavili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici Hrvatske i Austrije Ivo Josipović i Heinz Fischer.

"Zainteresirani smo da razina ulaganja ostane visoka. Stoga smo hrvatskoj strani podastrli niz prijedloga kako bi se ona odvijala bez trzavica i otklonile eventualne prepreke", rekao je Fischer na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem u Uredu predsjednika.

Josipović i Fischer, koji je stigao u službeni posjet Hrvatskoj, razgovarali su o političkim odnosima koje su ocijenili prijateljskima i jačanju gospodarske suradnje dviju država koja je, prema Fischerovim riječima, jako dobra i do koje je službenom Beču jako stalo. Podsjetivši da je Austrija zemlja iz koje se najviše investira u Hrvatsku, Josipović je istaknuo kako ga je austrijsko izaslanstvo upozorilo da ulagačka klima u Hrvatskoj nije najbolja.

"Čuo sam, ono što i sami znamo, da su procedure duge i neizvjesne i da ima slučajeva koji graniče s korupcijom", rekao je hrvatski predsjednik. "Izrazio sam jako uvjerenje da Vlada i Hrvatski sabor mogu i hoće promijeniti investicijsku klimu i da će Hrvatska biti pouzdan partner investitorima, pa i onima iz Austrije", rekao je Josipović.

Na pitanje austrijske novinarke što će Hrvatska konkretno poduzeti, Josipović je rekao da se odgovor nalazi u programu nove hrvatske vlade. "Mi moramo osigurati da investicije budu brze i efikasne i da se biznis obavlja bez ikakvih zapreka. Investitor mora isplaćivati plaće i plaćati poreze, ali država ne smije bacati balvane pred investitore", naglasio je hrvatski predsjednik.

Fischer, koji je Hrvatsku nazvao susjednom državom, najavio je da će austrijski parlament do kraja godine ratificirati pristupni ugovor između Hrvatske i EU-a i da o tome nema prijepora među političkim strankama. "Uvjeren sam da će se to dogoditi do kraja godine. Moguće je da će se na dnevnom redu parlamenta naći prije ljetne stanke, ali moguće je i da će se glasovati nakon nje, ovisno o tome hoće li se odlučivati paralelno s još nekim dokumentima", rekao je Fischer.

On je hrvatskim vlastima ponudio pomoć austrijskih stručnjaka i razmjenu iskustava kako bi se Hrvatska, koja bi u EU trebala ući 1. srpnja 2013., što lakše uključila u svakodnevni život Unije. Dvojica predsjednika razgovarala su i o povratu imovine Austrijancima oduzete nakon Drugog svjetskog rata, pri čemu je Josipović naglasio da oni neće biti diskriminirani i da se međudržavni sporazumi, poput Osimskih, ne mogu mijenjati.

"Nema diskriminacije u odnosu na bilo koju državu. Isto tako, postojeći aranžmani potpisani nakon Drugog svjetskog rata ne mogu se mijenjati", naglasio je Josipović. Fischer je rekao da ga je hrvatski kolega izvijestio kako postoje teškoće u rješavanju tog otvorenog pitanja u odnosima dviju zemalja i da se povrat imovine rješava na dva načina, ugovorima nakon 1945. i restitucijom općenite naravi u kojoj Austrijance, istaknuo je, treba tretirati na isti način kao Nijemce i Talijane istoga statusa.