c S
Dnevne novosti

Schengen: Nizozemska i dalje blokira ulazak Bugarske i Rumunjske

02.03.2012 07:14 BRUXELLES, 1. ožujka 2012.(Hina/AFP), Nizozemska je u četvrtak ugasila zadnje nade Rumunjske i Bugarske da će na summitu EU-a u četvrtak i petak dobiti zeleno svjetlo za ulazak u schengensku zonu, naglašavajući da uvjeti za takvu odluku još uvijek nisu ispunjeni.

"Smatramo da Bugarska i Rumunjska nisu učinile sve što treba. One su postigle napredak, ali nedovoljan da bi ispunile kriterije za Schengen, onako kako smo smatrali da treba", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte na marginama sastanka europskih liberala koji se redovito održava prije svakog sastanka na vrhu EU-a.

Odluka o ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen mora se donijeti jednoglasno i istovremeno za obje zemlje. Po diplomatskim izvorima, Nizozemska ima više primjedbi oko Bugarske, te traži veći napredak na polju borbe protiv korupcije i da obje zemlje pokažu da imaju mogućnost osigurati kontrolu granica s trećim zemljama.

Upitan koliko dugo će se Nizozemska držati tog stajališta, on je odgovorio: "koliko dugo je potrebno". "Sve je u rukama Rumunjske i Bugarske", naglasio je.

Rumunjska se protivi dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji za ulazak u EU, što je pitanje koje će se također naći na dnevnom redu sastanka na vrhu u četvrtak navečer, formalno nepovezano s ulaskom Rumunjske u Schengen.

Iako su ta dva pitanja službeno odvojena, kočeći proces ulaska Beograda u EU, Bukurešt je, smatra jedan diplomat koji nije želio biti imenovan, želio pokazati do koje mjere takva blokada može za jednu zemlju s europskim težnjama biti kontraproduktivna.

Bukurešt javno govori kako vlada želi dobiti jamstva za prava svojih manjina u Srbiji prije nego toj zemlji da suglasnost za dodjelu statusa kandidata. Po diplomatskim izvorima, spor će vjerojatno u četvrtak navečer biti riješen i Beograd će dobiti status kandidata.