c S
Dnevne novosti

Odluka o jačanju ESM-a tijekom ožujka

05.03.2012 07:14 BRUXELLES, 2. ožujka 2012.Hina, Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u petak da će članice eurozone tijekom ovoga mjeseca odlučivati o jačanju kreditnih sposobnosti Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), kriznog fonda za pomoć zemljama u financijskim poteškoćama.

"S njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovoreno je da o tom pitanju donesemo odluku krajem ovoga mjeseca", izjavio je Sarkozy nakon završetka summita čelnika zemalja članica Europske unije.

Prvotno je bilo planirano da se na rubu ovog summita održi zasebni sastanak na vrhu eurozone na kojem bi se razgovaralo o jačanju kreditnih mogućnosti ESM-a, koji će postati operativan u srpnju i koji bi, po sadašnjim odredbama, trebao imati 500 milijardi eura, što mnogi ocjenjuju nedovoljnim u slučaju da se neka od većih zemalja, poput Italije ili Španjolske, nađe u nemogućnosti da plaća svoje kreditne obveze.

Taj summit je otkazan zbog protivljenja Njemačke, iako u posljednjih nekoliko dana ima naznaka da će Berlin popustiti u tom pitanju. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je da će se o tome odlučivati na razini ministara financija eurozone i da neće biti potrebe za to sazivati summit.

Europska komisija želi da se kreditna sposobnost ESM-a poveća s 500 milijarda na 750 milijarda eura, tako što bi se u taj fond uključilo zasad neiskorištenih 250 milijarda eura iz privremenog fonda za zaštitu eura (EFSF).