c S
Dnevne novosti

OESS: izbori u Rusiji namješteni u korist Putina

06.03.2012 07:12 MOSKVA/ZAGREB, 5. ožujka 2012.(Hina), Ruski predsjednički izbori bili su jasno namješteni u korist premijera Vladimira Putina, objavila je misija međunarodnih promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u ponedjeljak, prenijele su agencije.

"Nije bilo istinskih protivnika i zloporabom sredstava ruske vlade osigurano je da uopće ne bude upitno tko će biti konačni pobjednik izbora", rekao je Tonino Picula, voditelj promatračke misije OESS-a na ruskim predsjedničkim izborima.

"A bit izbora je u tome da rezultat ne bude siguran. U Rusiji to nije bilo tako" i zato "prema našoj ocjeni, ovi izbori nisu bili pošteni", rekao je Picula, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Misija je na izborni dan u nedjelju rekla da nije bilo većih nepravilnosti, no pri prebrojavanju glasova uočila je brojne prekršaje. "Stanje se pogoršalo pri brojanju glasova što (OESS ) ocjenjuje negativno na gotovo trećini birališta zbog nepravilne procedure", navodi se u priopćenju.

"Iako su kandidati za ruskog predsjednika mogli neometano voditi kampanju, stvoreni uvjeti jasno su pogodavali premijeru Vladimiru Putinu", zaključuje priopćenje kako prenose agencije. Putin je pobijedio u prvome krugu sa 64 posto glasova, prema izbornim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo središnje izborno povjerenstvo.