c S
Dnevne novosti

Stipić: prijedlog Zakona o reprezentativnosti poslodavca i sindikata štetan

06.03.2012 07:20 RIJEKA, 5. ožujka 2012.(Hina), Prijedlog Zakona o reprezentativnosti poslodavaca i sindikata je štetan, nestručan i pristran, ocijenio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu "Preporod" Željko Stipić.

Stipić je rekao da je prijedlog zakona štetan jer neće riješiti nijedan problem zbog kojih se donosi te da je nestručan jer su pojedina rješenja proturječna, suvišna i neizvediva. Također, smatra da je prijedlog zakona pristran jer" pogoduje pojedinim sindikatima iz javnih služba i jednoj od pet sindikalnih središnjica – Matici sindikata javnih službi".

"Čelnik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić je uz pomoć svog dugogodišnjeg zaposlenika, sada pomoćnika ministra rada i mirovinskog sustava Marka Krištofa, uspio izraditi zakonski materijal koji će u potpunosti osigurati zaštitu interesa jedne sindikalne središnjice i nekolicine sindikata", tvrdi Stipić. Izrazio je nadu da će - "ako ne zbog štetnosti i nestručnosti - barem očita pristranost natjerati na reakciju resornog ministra i premijera".

Dodao je da su "na potezu" ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i premijer Zoran Milanović. Stipić je rekao da bi zakon kojim bi se, među ostalim, "uredili kriteriji za formiranje i legitimitet sindikalne središnjice, postupak utvrđivanja broja članova sindikata i drugo ta pitanja trebao riješiti na novoj i primjerenijoj osnovi".

"Umjesto sadašnjih neodrživih rješenja, u radnome materijalu novog zakona dobili smo 'papazjaniju' kojom se nastojalo maksimalno pogodovati onima kojima se i do sada pogodovalo i od kolektivnog pregovaranja odmaknuti sve koje se i do sada odmicalo", istaknuo je.

Stipić je naveo primjedbe "Preporoda" na prijedlog zakona koje se odnose na određivanje kriterija reprezentativnosti, kadrovsku i prostornu logistiku, uvođenje dodatne pregovaračke eliminacije, sudjelovanje središnjica u kolektivnim pregovorima, gubitak reprezentativnosti, kaznenu odgovornost i drugo. Jedna od primjedaba jest da se zakonom o reprezentativnosti "iz Zakona o radu želi eliminirati produžena primjena kolektivnih ugovora", rekao je Stipić i dodao kako je to nečuveno.

Ocijenio je da "autori prijedloga zakona ili misle da će povlastice koje se zakonom o reprezentativnosti daju pojedinim sindikalnim organizacijama biti dovoljne za potporu dijela sindikata zakonskim promjenama, ili su se nove vlasti odlučile obračunati sa svakom mogućnošću sindikalnog otpora najavljenom rezanju radničkih prava i rušenju cijene rada".