c S
Dnevne novosti

Francuski general: RH pouzdana članica NATO-a

08.03.2012 07:10 ZAGREB, 7. ožujka 2012.(Hina), Francuski general zbora Stephane Abrial, zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformaciju NATO-a (ACT) koji se nalazi u posjetu Hrvatskoj, izjavio je u srijedu da je Hrvatska pouzdana članica Saveza koja je tri godine nakon pridruženja učinila veliki napredak u reformi oružanih snaga.

"Hrvatska je u potpunosti pouzdan i uvažen član Saveza. Tri godine nakon pridruženja Hrvatske NATO-u integracijski proces i dalje traje te su učinjeni iznimno veliki napreci u relativno kratkom vremenu, uz punu potporu ACT-a", kazao je general Abrial za portal www.nato.hr, ističući da su tijekom tih godina "oružane snage RH (OSRH) postigle impresivnu transformaciju".

Također je pozdravio odlučnost Hrvatske u nastavku obrambene reforme, podsjećajući da je i prije ulaska u članstvo Hrvatska uvelike sudjelovala u raznim aktivnostima NATO-a te da sudjelovanje hrvatskog kontingenta u ISAF-u od 2003. zaslužuje brojne pohvale. Govoreći o tematici tzv "pametne obrane", general Abrial je kazao da ju je potrebno promatrati kao način razvijanja i održavanja nužnih kapaciteta usprkos ekonomskim ograničenjima s kojima se suočavaju sve članice.

"Ne možemo si priuštiti povećanu potrošnju na obranu, no u isto vrijeme prijetnje i izazovi s kojima se Savez suočava su porasle kako u kvantiteti tako i u kompleksnosti. Stoga nemamo drugog izbora nego da bolje trošimo dostupna sredstva i resurse. U suprotnom bismo dozvolili da se ekonomska i financijska kriza pretvore u stvarne strateške prijetnje", pojasnio je Abrial. Prema njegovim riječima, novi Strateški koncept je vidljiv u "operacijama u Afganistanu, Kosovu te u Libiji, a razvoj novih mogućnosti poput proturaketne obrane i cyber obrane su sve dobri primjeri vitalnosti Saveza".

Zadaće Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT), jednog od dva saveznička strateška zapovjedništva, smještenog u SAD-u, u Norfolku (zapovjedništvo za operacije nalazi se u Belgiji – ACO) uključuju planiranje koncepta zapovijedanja i nadzora nad snagama, izradu strateških planova i doktrina, obrazovanje i obuku unutar Saveza te osmišljavanje, vođenje i procjenjivanje eksperimenata za pomoć u razvoju i provjeri koncepata, doktrina i tehnologije u nastajanju.

Na ACT se gleda kao dio Saveza koji je usmjeren prema budućnosti. General Abrial je najveći promotor Pametne obrane. Saveznički je časnik s iskustvom iz tri savezničke vojske (služio je u grčkim, njemačkim i francuskim zračnim snagama kao pilot i instruktor), vojnim školovanjem u SAD-u i Francuskoj te borbeno-zapovjednim iskustvom u operaciji "Pustinjska oluja".