c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o izvlaštenju i o carinskoj službi

09.03.2012 07:22 ZAGREB, 8. ožujka 2012.Hina, I vladajući i oporbeni zastupnici podržali su izmjene Zakona o izvlaštenju kojima se postupci izvlaštenja prebacuju sa županijskih na upravni sudove kao specijalizirane sudove pune jurisdikcije.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković rekla je da se predloženim izmjenama taj Zakon usklađuje s odredbama Zakona o sudovima, Zakona o upravnim sporovima te Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

IDS-ov zastupnik Damir Kajin podsjetio je na važnost poštenog obeštećenja. "Jesam za izvlaštenje gdje je utvrđen javni interes, ali i za pošteno obeštećenje. Ako se to ne dogodi, sve se pretvara u otimačinu", kazao je Kajin.

Zoran Vinković (HDSSB) je zatražio od Ministarstva pravosuđa da ugradi i dodatne izmjene Zakona o izvlaštenju jer se, kako smatra, ni Republika Hrvatska ne ponaša sukladno standardu dobrog gospodara i koči razvoj jedinica lokalne samouprave.

Napomenuo je da Hrvatska ima u vlasništvu ogromne površine zemlje koje su ušle u građevinske zone jedinica lokalne samouprave pa one ne mogu proširiti industrijske zone, športsko-rekareacijske sadržaje i slično. Ni ova vlada, dodaje, ne pokazuje sluh da se to riješi. Zastupnici su kratko raspravili i izmjene Zakona o carinskoj službi.