c S
Dnevne novosti

Sabor donio Zakon o socijalnoj skrbi

09.03.2012 07:24 ZAGREB, 8. ožujka 2012.Hina, Hrvatski sabor je donio Zakon o socijalnoj skrbi kojim se vraća pravna osobnost centrima za socijalnu skrb te predviđa decentralizacija sustava socijalne skrbi.

Tim se zakonom mijenja postojeći sustav, utemeljen na važećem Zakonu iz 2011. kojim je uspostavljen 21 zavod za socijalnu skrb, dok su centri postali njihove podružnice. Zastupnici su prihvatili i niz izvješća Državnog ureda za reviziju, među kojima i ono o obavljenim revizijama u prošloj godini.

Saborska većina pritom je izglasala svoj zaključak po kojemu će se podaci iz tog izvješća dostaviti nadležnim državnim tijelima i institucijama radi utvrđivanja eventualnih kaznenih i prekršajnih djela, kao i zaključak po kojemu će Državno odvjetništvo u roku od 90 dana izvijestiti Sabor o utvrđenom po tom pitanju.

Zbog suzdržanosti zastupnika vladajuće koalicije nije prošao zaključak kojim su Hrvatski laburisti od Sabora tražili da obveže Vladu da u roku od šest mjeseci dostavi izvješće o utvrđivanju odgovornosti za nepostupanje po preporukama državne revizije. Nije prihvaćen ni zaključak Laburista kojim su predlagali da se od DORH-a zatraži da u roku od šest mjeseci dostavi posebno izvješće o poduzetim radnjama u predmetima za koje je Ured dao nepovoljna mišljenja - općina Velika Kopanica, Dječji vrtić Čakovec i zagrebački Ekonomski fakultet.

Sabor je prihvatio Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2010., Izvješće o reviziji učinkovitosti upravljanja poslovnih prostorima u državnom vlasništvu, te Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti javne nabave u Hrvatskim poštama.

Sabor je potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kojom je SDP-ovac Zvonimir Mršić u mirovanje stavio svoj zastupnički mandat, a umjesto njega u saborskim klupama će sjediti njegov stranački kolega Draženko Pandek, koji je odmah i položio zastupničku prisegu. Potvrđena je i MIP-ova odluka kojom nije odobren zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta SDP-ovcu Josipu Vukoviću zbog privatne tužbe za uvredu i klevetu. U sabornici je u tijeku rasprava o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izvlaštenju.