c S
Dnevne novosti

Sindikati službenika: usvajanje nacrta Zakona suprotno sporazumu

09.03.2012 07:16 ZAGREB, 8. ožujka 2012.(Hina), Sindikati iz pregovaračkog odbora sindikata državnih službi ustvrdili su da je usvajanje nacrta Zakona o državnim službenicima u suprotnosti s obvezama Vlade sukladno sporazumima o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave.

Sindikati državnih službi pismom su pozvali Vladu da krene putem suradnje i dijaloga - kroz raspravu o prijedlogu Zakona sa sindikatima, o čemu će, kažu ovisiti njihove daljnje akcije i aktivnosti.

Sindikati državnih službi podsjećaju da je ranija Vlada preuzela obvezu da njihove predstavnike uključi u radne grupe za pripremu zakonskih prijedloga i pratećih propisa kojim se reguliraju status i plaće službenika i namještenika u državnoj upravi i napominju da im tekst Zakona o državnim službenicima nikad nije upućen na mišljenje.

Sindikat policije Hrvatske priopćio je da je nezadovoljan što prijedlog tako bitnog Zakona i njegovih izmjena nije usuglašen sa socijalnim partnerima čime se odstupa od dostignute razine socijalnog dijaloga. Taj sindikat smatra kako se navedeno može ispraviti kroz pregovore o tom propisu sa sindikatima državnih službi prije donošenja Zakona u Saboru.

Tim se Zakonom, upozorava Sindikat policije Hrvatske namjerava, liberalizirati sustav premještaja kako bi se omogućio premještaj praktički na bilo koje radno mjesto u okviru iste stručne spreme.

Sindikat napominje da je dosadašnja odredba bila usklađena s europskom pravnom stečevinom kako bi se onemogućile zlouporabe prilikom premještaja. Zanimljivim u sindikatu smatraju prijedlog da se omogući premještaj iz tijela lokalne i područne samouprave u državnu službu i obrnuto, čime se po njima izravno zadire u Ustavom zajamčeno pravom na lokalnu samoupravu.