c S
Dnevne novosti

Pusić se sastala sa zapovjednikom SACT-a

09.03.2012 07:10 ZAGREB, 8. ožujka 2012.(Hina), Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u četvrtak s generalom zbora Stephaneom Abrialom, zapovjednikom NATO-vog Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (SACT), priopćio je MVEP.

Pusić je istaknula je važnost članstva u NATO-u za Hrvatsku te predanost trajnom sudjelovanju u aktivnostima Saveza, u okviru svojih potencijala. Osvrnuvši se na angažman Saveza u međunarodnim operacijama, važnim je ocijenila - uz vojnu dimenziju - i razvoj civilne dimenzije, koja može biti stabilizirajući element izgradnje društva i institucija.

Napomenula je pritom kako je Hrvatska posebno zainteresirana za sudjelovanje u ovom segmentu, imajući u vidu vlastita tranzicijska iskustva te iskustva postkonfliktne institucionalne izgradnje. General Abrial zahvalio je Hrvatskoj na doprinosu u operacijama NATO-a, posebice u operaciji ISAF u Afganistanu.

Naglasio je pritom kako je hrvatski doprinos na području obuke i mentorstva afganistanskih snaga sigurnosti posebno zapažen i vrednovan među saveznicima. Razmijenjena su i mišljenja o započetoj provedbi NATO-ova koncepta tzv. "pametne obrane" (smart defence). Osnovna svrha ovoga koncepta je povećanje sigurnosti zemalja članica Saveza uz smanjeni utrošak financijskih i drugih resursa.

Sugovornici su se složili da je višenacionalna suradnja jedan od načina provedbe ovoga koncepta, koja između ostalog pomaže pojedinačnim članicama stjecanje sposobnosti koje same ne mogu osigurati. Pametna obrana bit će jedna od važnijih tema na agendi summita NATO-a u Chicagu u svibnju 2012. godine.

Pusić je istaknula da Hrvatska podržava prijedloge Savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji se odnose na multinacionalna i inovativna rješenja, te je predana konceptu "pametne obrane" kao načinu na koji Savez može održati potrebne sposobnosti i dugoročnu vjerodostojnost u političkom odnosno obrambeno-sigurnosnom pogledu.

Na sastanku je bilo govora i o situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je ministrica Pusić napomenula kako Hrvatska u NATO-u zagovara nastavak politike "otvorenih vrata" prema svim državama regije koje žele pristupiti Savezu, navodi se u priopćenju.