c S
Dnevne novosti

Šest stranaka u BiH dogovorile dio reformi

12.03.2012 07:10 MOSTAR, 9. ožujka 2012.(Hina), Čelnici šest vladajućih političkih stranaka u BiH izjavili su nakon sastanka u petak u Banjoj Luci da su postigli dogovor oko načina raspodjele vojne i državne imovine kao i donošenja državnog proračuna, dok su ustavne promjene oko položaja pripadnika manjina otvorile i pitanje izjednačavanja položaja Hrvata u odnosu na druga dva naroda, no o tome dogovor nije postignut.

Provedba reformi je preduvjet da bi BiH mogla podnijeti aplikaciju za kandidata za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je da će u roku od 60 dana Vijeće ministara donijeti odluku o vojnoj imovini. U roku od 90 dana ta imovina se treba raspodijeliti na državnu, entitetsku, županijsku ili općinsku razinu vlasti.

Tihić je dodao da ustavne promjene uz ispunjenje zahtjeva Europskoga suda za ljudska prava koji traži uključenje predstavnika manjina u tijela državne vlasti mora uključiti i jednaku poziciju tri naroda. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić istaknuo je da Hrvati moraju imati jednaku mogućnost birati svoje legitimne predstavnike te da se ne ponavljaju slučajevi da Bošnjaci biraju hrvatskog člana BiH Predsjedništva.

„Suštinska se rasprava vodila oko toga kako Hrvati mogu izabrati legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Najvažnija stvar je da se to pitanje riješi i da se hrvatska pozicija dovede u istu ravan na izbor člana Predsjedništva“, rekao je Ljubić. Predsjednik SDSP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je iznimno važnim što je postignut dogovor oko raspodjele državne i vojne imovine, ali i spremnost da se provedu ustavne promjene i "pronađe određeni balans i kohabitacija između građanskog i nacionalnog u BiH" kako bi se ratificirao ugovor o Stabilizaciji i pridruživanju (SSP) a zatim podnio zahtjev za stjecanje kandidacijskog statusa.

Domaćin sastanka, pPredsjednik SNSD-a Milorad Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare istaknuo kako je potrebno provesti uštede u proračunu BiH te na svim razinama vlasti što će uključivati smanjivanje administracije i smanjivanja plaća. Na sastanku u Banjoj Luci sudjelovali su čelnici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubi te SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić.