c S
Dnevne novosti

ICTY izdao subpoenu za razgovor Zagorca s Karadžićevim timom

13.03.2012 07:20 ZAGREB, 12. ožujka 2012.(Hina), Haaški je sud u ponedjeljak izdao subpoenu bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu za razgovor s pravnim zastupnikom ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kojemu se pred ICTY-ijem sudi za genocid u BiH, a Hrvatskoj je izdao nalog da Zagorcu preda subpoenu i da osigura da se on na tom razgovoru i pojavi, Raspravno vijeće "naređuje Vladimiru Zagorcu da se odazove razgovoru s pravnim savjetnikom optuženog u vrijeme i na mjestu o kojima pravni savjetnik optuženog pošalje obavijest ali ne kasnije od 30. travnja", navodi se u nalogu suda.
Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sudi za genocid u BiH, zahtjev za razgovorom njegova zastupnika sa Zagorcem podnio je 10. siječnja ove godine i tražio je da se razgovor održi u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu. Karadžić tvrdi da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, bio izravno uključen u dogovore oko slanje oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine.

Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu. Karadžić tvrdi da su u tom razdoblju tisuće tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčarene iz Irana i drugih islamskih zemalja vojsci bosanskih muslimana preko Hrvatske te da je "mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima".

Karadžić navodi da je razgovor sa Zagorcem nužan zbog toga što takve informacije nije dobio u svom ranijem razgovoru s bivšim ravnateljem HIS-a Miroslavom Tuđmanom. Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva obrane. Osuđen je jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima. Nakon pravomoćne presude u slučaju "dragulji" nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez čina i odličja.