c S
Dnevne novosti

Sabor o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

14.03.2012 07:24 ZAGREB, 13. ožujka 2012.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2010. godinu.
Agencija kao svoju temeljnu zadaću obavlja poslove zaštite tržišnog natjecanja te odobravanja, nadzora provedbe i eventualnog povrata državnih potpora, a u 2010. riješila je 323 predmeta od čega 250 iz područja tržišnog natjecanja, te 73 iz područja državnih potpora.

Agencija je odgovorila na više od 200 upita poduzetnika, kao i provodila mjere iz svoje nadležnosti usmjerene na restrukturiranje odnosno privatizaciju hrvatskih brodogradilišta. U listopadu 2010. počela je primjena novog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja pa je i ta činjenica obilježila aktivnosti Agencije u toj godini.

Agencija je u 2010. sudjelovala u pregovorima s EU u poglavlju 8. "Tržišno natjecanje", te radila na ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora, posebno u području državnih potpora u postupku ocjene planova restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, kao i daljnjem usklađivanju hrvatskog pravnog okvira s pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja i državnim potporama iz pravne stečevine EU.

U Izvješću se navodi i da su u 2010. propisi o zaštiti tržišnog natjecanja još uvijek predstavljali relativno novu granu prava u Hrvatskoj, te da je potrebno vremena da uloga Agencije, njezine ovlasti i način rada zažive u praksi. Ističe se kako je hrvatskim poduzetnicima ipak potrebno vremena za prilagodbu na nove načine poslovanja, pri čemu moraju znati odgovoriti na izazove te iskoristiti prednosti zajedničkog europskog tržišta na koje Hrvatska izlazi pristupanjem u EU.

"I ono (tržište) neće doći k njima, do njega će morati stići razumnim i promišljenim gospodarskim odlukama iza kojih stoji tržište i tržišno natjecanje. Uloga Agencije u podizanju svijesti o važnosti tih promjena za hrvatsko gospodarstvo i gospodarstvenike u važnosti je tih promjena i potrebi prilagodbe poslovnog okruženja, sudova i potrošača na nove uvjete", zaključuje Agencija u izvješću za 2010.