c S
Dnevne novosti

Sabor o zapošljavanju službenika koji bi dolazili i odlazili s ministrima

16.03.2012 07:20 ZAGREB, 15. ožujka 2012.(Hina), Izmjenama Zakona o državnim službenicima, o kojima raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru uvodi se, među ostalim, kategorija službenika koji bi "dolazili i odlazili s ministrima".

Riječ je o službenicima koji bi dolazili i odlazili s mandatom ministra, premijera ili potpredsjednika vlade, pojasnio je zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan. Ministrima bi se dala mogućnost da ih zapošljavaju u svojim kabinetima te oni ne bi mogli biti raspoređeni na druga radna mjesta u državnoj upravi.

„Ministrima treba dati mogućnost da stručno ojačaju svoje kabinete“, mišljenja je Pičuljan. U praksi često postoji potreba za premještajem državnih službenika po potrebi službe, a sadašnje zakonske odredbe ne omogućavaju premještaj na radna mjesta više ili niže kategorije od kategorije u kojoj je utvrđeno radno mjesto na koje je pojedini državni službenik raspoređen.

Stoga bi se predloženim zakonskim izmjenama takav premještaj omogućio.Sindikalni povjerenici u državnim tijelima uživaju posebnu zaštitu, rekao je Pičuljan.

Dodao je kako obzirom da je za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti protiv sindikalnog povjerenika potrebna suglasnost sindikata, a ta suglasnost se često uskraćuje, zakonskim se izmjenama predlaže utvrditi mogućnost traženja suglasnosti za vođenje postupka od nadležnog upravnog suda.

Pičuljan je kazao kako sve dosadašnje intervencije u Zakon o državnim službenicima ukazuju na sustavnu potrebu preispitivanja materiju državnih službenika te načiniti daljnji korak prema njihovoj profesionalizaciji.