c S
Dnevne novosti

Sabor obilježio Dan Narodne zaštite

16.03.2012 07:14 ZAGREB, 15. ožujka 2012.(Hina), Saborski zastupnici obilježili su Dan Narodne zaštite 15. ožujka i time izrazili zahvalnost svim pripadnicima Narodne zaštite na njihovom iznimnom doprinosu u Domovinskom ratu.

Predsjednik Sabora Boris Šprem je u obraćanju zastupnicima podsjetio da su postrojbe Narodne zaštite osnovane prije 21 godinu na dobrovoljnom načelu i s ciljem obrane legitimne vlasti, građana i države od velikosrpske agresije.

"Pripadnici Narodne zaštite na sebe su preuzeli obranu zemlje u najtežim i presudnim trenucima, kada Hrvatska nije raspolagala oružjem za obranu od napada na njezin suverenitet i slobodu građana", poručio je.

Šprem je naglasio da su dobrovoljački odredi Narodne zaštite odgovorno izvršavali niz obrambenih zadaća, a jedna od najvažnijih bila je blokada i osvajanje vojarni bivše JNA.

Ta pomno i u najstrožoj tajnosti pripremana akcija, istaknuo je, dovela je do strateške promjene odnosa snaga na ratištu, čime se pokazalo da je stvaranje Narodne zaštite izrazilo svu odlučnost i težnju hrvatskih građana da obrane domovinu i izgrade slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

Zastupnici su potom minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Narodne zaštite. Prije nego su zaključili današnje zasjedanje, zastupnici su kratko raspravili prijedlog izmjena Zakona o Registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako su izmjene nužne zbog sporosti postupka registracije vijeća nacionalnih manjina iako su izbori za ta tijela održani još u srpnju prošle godine.

Po predloženim izmjenama, nadzor zakonitosti statuta vijeća obavljat će uredi državne uprave u županijama, statute koordinacija osnovanih za područje cijele države ovjeravat će Ministarstvo uprave, a statute koordinacija osnovanih u istim ili različitim jedinicama lokalne i regionalne samouprave ovjeravat će uredi državne uprave mjesno nadležni prema sjedištu koordinacije.

Predloženo je brisanje odredbe koja uređuje postupak preregistracije vijeća, a suvišnom je ocijenjena i sadašnja zakonska obveza da se u rješenja o registraciji unose imena i OIB svih članova vijeća i koordinacija - to će biti obveza samo za osobe ovlaštene za zastupanje vijeća i koordinacija.