c S
Dnevne novosti

Sabor imenovao 12 zastupnika za promatrače u Europskom parlamentu

19.03.2012 07:24 ZAGREB, 16. ožujka 2012.(Hina), Hrvatski sabor je imenovao 12 zastupnika za promatrače koji će zastupati Sabor u Europskom parlamentu.

U Europskom parlamentu će kao promatrači sjediti Ingrid Antičević Marinović (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Tanja Vrbat (SDP), Jozo Radoš (HNS), Milorad Pupovac (SDSS), Andrej Plenković (HDZ), Davor Božinović (HDZ), Frano Matušić (HDZ), Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB).

Njihovo imenovanje kolege zastupnici dočekali su aplauzom, a predsjednik Sabora Boris Šprem poželio im je puno uspjeha u radu. Hrvatska će u Europskom parlamentu do ulaska u članstvo imati 12 promatrača, a nakon ulaska u EU 1. srpnja 2013. trebat će organizirati izbore za 12 zastupnika u Europskom parlamentu.

Sabor je izmijenio Zakon o državnim službenicima, te na prijedlog Vlade uveo kategoriju službenika "dolaze i odlaze s ministrima" - riječ je o službenicima koji bi dolazili i odlazili s mandatom ministra, premijera ili potpredsjednika Vlade. Ministrima se daje mogućnost da ih zapošljavaju u svojim kabinetima te oni ne bi mogli biti raspoređeni na druga radna mjesta u državnoj upravi.

S obzirom da je po važećem Zakonu za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti protiv sindikalnog povjerenika potrebna suglasnost sindikata, a ta suglasnost se često uskraćuje, zakonskim je izmjenama propisana mogućnost traženja suglasnosti za vođenje postupka od nadležnog upravnog suda.

Zastupnici su izmijenili Zakon o izvlaštenju, pa se postupci izvlaštenja sa županijskih prebacuju na upravne sudove, a izmijenjeni su i Zakon o carinskoj službi te Zakon o Registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Donesen je i Zakon o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o deterdžentima, kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima Europske unije u području zaštite zdravlja ljudi i sigurnosti deterdženata.

Sukladno prijedlogu Vlade, saborska većina nije prihvatila prijedloge Hrvatskih laburista da se dopune Opći porezni zakon te Zakon o Poreznoj upravi. Prihvaćeno je, pak, Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2010., Godišnje izvješće o državnim potporama za 2010., Izvješće Nacionalnog vijeća za šport za razdoblje od 18. lipnja 2010. do 31. prosinca 2011. godine, te je donesen Prostorni plan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, razriješen je dosadašnji sastav Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost te imenovan novi sastav, iz reda sveučilišnih profesora i znanstvenika. U tom će Odboru tako sjediti Valter Boljunčić, Andrea Zlatar Violić, Nada Švob-Đokić, Zvonko Kusić, Frano Barbir, Milorad Milun, Hrvoje Kraljević, Daniel Rukavina, Petar Biljanović, Josip Kovačević, Jasminka Ledić i Ivo Pranjković Sabor je zaključio 3. sjednicu, prvu redovnu u sedmom sazivu, a po Špremovim riječima 4. sjednica počet će u travnju, nakon uskrsnih blagdana.