c S
Dnevne novosti

Pusić o očekivanjima od posjeta Washingtonu

19.03.2012 07:14 ZAGREB, 18. ožujka 2012.(Hina), Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je da će 21. ožujka u Washingtonu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton razgovarati o stabilizirajućoj ulozi Hrvatske u regiji, civilnom angažiranju Hrvatske u zemljama gdje ima svoje mirovne snage, to o drugim pitanjima.

"Razgovor s američkom državnom tajnicom vrlo je značajan za Hrvatsku, posebno jer dolazi nepuna tri mjeseca od početka rada nove vlade", rekla je ministrica Pusić u intervjuu Jutarnjem listu od ponedjeljka. Ističući kako Washington pridaje važnost regiji jugoistočne Europe, te da u njoj želi imati partnera koji bi razumio američki stav i odnose u regiji i ne bi politiku vodio "s figom u džepu", Pusić je kazala da Hrvatska "može ponuditi svoje partnerstvo" SAD-u.

"Posjet bi između ostalog trebao poslužiti našim domaćinima za procjenu jesu li njihova očekivanja od Hrvatske realna, može li Hrvatska u regiji odigrati ulogu stabilizatora", rekla je. Pusić je u intervjuu kazala da Hrvatska ima dragocjena iskustva izgradnje institucija u procesu pristupanja Europskoj uniji, koja je "spremna razvijati i prenijeti drugima" što može biti "zanimljivi instrument za cijelu regiju i šire".

Najavila je da će američku državnu tajnicu pozvati na ovogodišnji Croatia summit koji bi trebao biti posvećen "prenošenju hrvatskih iskustava izgradnje moderne države u postkonfliktnom razdoblju" koja su, po njezinim riječima, iskoristiva ne samo u jugoistočnoj Europi već i u zemljama južnog Mediterana, poglavito Magreba. "Očekujemo da će na Croatia summit doći cijela sjeverna Afrika", kazala je.

Pusić je također najavila da će na razgovorima u Washingtonu izložiti i projekt civilne prisutnosti Hrvatske u zemljama u kojima su već angažirane hrvatske mirovne snage u okviru NATO-a, poput sudjelovanja u obrazovanju žena u Afganistanu. Naznačila je mogućnost da se na američko-hrvatskim razgovorima spomene i tema ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU u zemljama članicama.

Na upit o mogućoj pomoći SAD-a ako dođe do otezanja s ratifikacijom u nekim zemljama, Pusić je kazala kako bi "svoje probleme morali sami rješavati", izrazivši nadu da Hrvatskoj "posebna pomoć neće trebati".

Na sastanku u State Departmentu trebalo bi biti riječi i o uključenju Hrvatske u program ukidanja američkih viza, o čemu je Pusić nedavno u Zagrebu razgovarala sa zamjenikom američke državne tajnice Williamsom Burnsom koji je rekao kako će američka vlada učiniti sve da se ukinu vize za Hrvatsku, koja je ostvarila značajan napredak i postala model za ostale zemlje regije.