c S
Dnevne novosti

Šprem sa slovenskim ministrom vanjskih poslova

20.03.2012 07:18 ZAGREB, 19. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u ponedjeljak potpredsjednika slovenske vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koji je poručio da Slovenija želi što prije riješiti otvorena pitanja s Hrvatskomu, priopćio je saborski ured za odnose s javnošću.

Erjavec je posjetio Sabor u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj, a činjenica da je u prvi radni bilateralni posjet došao upravo u Zagreb pokazuje, kako je istaknuo, da je "Hrvatska visoko na ljestvici slovenskih prioriteta".

Kazao je da je nakon potpisa Sporazuma o arbitraži nastupila nova etapa u odnosima Slovenije i Hrvatske te da je ovo pravi trenutak da se krene u rješavanje otvorenih pitanja jer Sloveniju zanimaju prije svega gospodarska suradnja i prijateljstvo među državama.

Također se zauzeo se za što skoriju ratifikaciju hrvatskog Ugovora o pristupanju u slovenskom parlamentu te istaknuo važnost suradnje Hrvatske i Slovenije u jugoistočnoj Europi. "Važno je stalno voditi dijalog o jugoistočnoj Europi bez koje Europska unija ne može biti cjelovita", prenosi priopćenje Erjavčeve riječi.

Šprem je izrazio očekivanje da će Hrvatska ostvariti značajnu korist od članstva u EU. "Već sada dobivamo impulse stranih ulagača jer Hrvatsku smatraju stabilnom zemljom", kazao je predsjednik Sabora.

Govoreći o arbitražnom sporazumu, izrazio je zadovoljstvo brzim imenovanjem predsjednika i dva člana Arbitražnog suda i ocijenio da je "važno da se to pitanje skine s dnevnog reda".