c S
Dnevne novosti

Opačić: Antidiskriminatorska politika - cilj svih Vlada u regiji

20.03.2012 07:16 BUDVA, 19. ožujka 2012.(Hina), Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je u ponedjeljak na regionalnoj konferenciji o pravima seksualnih manjina u Budvi, u Crnoj Gori, da odnos prema manjinskim zajednicama pokazuje stupanj demokracije u jednoj državi te da je cilj svih vlada u regiji izgradnja društva tolerancije prema manjinama.

"Moramo graditi društva u kojima će biti mjesta za sve i gdje nitko neće biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi", rekla je, dodajući da je potrebna stalna edukacija građana kako bi društvo bilo još tolerantnije prema seksualnim i ostalim manjinama.

Međunarodna konferencija o pravima seksualnih manjina pod nazivom "Zajedno protiv diskriminacije" održava se u Budvi pod pokroviteljstvom crnogorske vlade uz pomoć više međunarodnih organizacija. Crnogorski premijer Igor Lukšić rekao je otvarajući konferenciju kako joj je svrha promicati preporuke Odbora ministara Vijeća Europe o mjerama za borbu protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

"To je dobra prilika da razmijenimo mišljenja i potvrdimo zajedničku spremnost da radimo na izgradnji suvremenog koncepta zaštite ljudskih prava i sloboda te da pošaljemo poruku o zajedničkoj posvećenosti konkretnim aktivnostima" radi ostvarivanja i unaprjeđenja zaštite LGBT osoba i njihove vidljivosti, poručio je on.

Direktor Uprave za ljudska i manjinska prava u srbijanskoj vladi Nenad Đurđević istaknuo je da je Srbija posvećena borbi protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, što je potvrđeno i u novoj nacionalnoj strategiji.

Ministar pravosuđa Kosova Hajrudin Kuci rekao je kako vlada te države ima čvrsto stajalište da je jedna od temeljnih obveza primijeniti zakone i provoditi politiku borbe protiv diskriminacije. "To će jamčiti jednaka prava za sve građane bez obzira na njihovu starost, rod, nacionalnu pripadnost, spol i seksualnu orijentaciju u svim područjima života", rekao je Kuci.

Na regionalnoj konferenciji u Budvi sudjeluju dužnosnici vlada, članovi diplomatskog zbora, predstavnici Europske komisije i Vijeća Europe te istaknuti međunarodni stručnjaci, znanstvenici i predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava.