c S
Dnevne novosti

Pusić u radnom posjetu SAD-u

20.03.2012 07:14 ZAGREB, 19. ožujka 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravi u utorak i srijedu u radnom posjetu SAD-u, gdje će se sastati s državnom tajnicom Hillary Clinton i drugim dužnosnicima administracije, s američkim kongresnicima članovima Hrvatskog kongresnog kluba i s predstavnicima hrvatske zajednice, priopćio je u ponedjeljak MVEP.

U utorak, prvoga dana posjeta, Pusić će se u američkom Kongresu sastati sa supredsjedateljima Hrvatskog kongresnog kluba, republikancem Eltonom Galleglyjem i demokratom Dennisom Kucinichem, te s demokratskim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem.

Čelnica hrvatske diplomacije također će se susresti s predsjednikom krovne hrvatske iseljeničke udruge - Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Billom Vergotom i izvršnim potpredsjednikom Zvonkom Labasaom, te s predsjednikom Hrvatske bratske zajednice Bernardom Luketichem i potpredsjednikom Edwardom Pezom.

S američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, na čiji je poziv stigla u Washington, ministrica Pusić se sastaje u srijedu, a očekuje se da će glavne teme razgovora biti stanje u regiji i uloga Hrvatske u njezinu stabiliziranju, civilno angažiranje Hrvatske u zemljama u kojima sudjeluje u mirovnim misijama te ukidanje viznog režima za hrvatske građane.

O tim je temama Pusić 19. veljače u Zagrebu razgovarala sa zamjenikom državne tajnice Williamsom Burnsom. Tom je prilikom drugi čovjek State Departmenta kazao da je Hrvatska, koja je u 20 godina neovisnosti ušla u NATO i došla pred prag EU-a, postala model za sve susjedne zemlje koje se žele priključiti euroatlanskim integracijama.

Odnose Washingtona i Zagreba, Burns je tada ocijenio "iznimno snažnima i partnerskima" te istaknuo da njegova vlada iznimno cijeni sudjelovanje hrvatske vojske u mirovnim misijama ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu, te u operacijama UN-a. Također je kazao da će američka vlada učiniti sve da se ukinu vize za Hrvatsku.

Nakon razgovora s Clinton u State Departmentu, Pusić će se susreti i s posebnom savjetnicom američkog predsjednika i višom direktoricom za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće, Elizabeth Sherwood-Randall. Drugoga dana posjeta Washingtonu, hrvatska ministrica susrest će se i s bivšom državnom tajnicom Madeleinom Albright, koja je američku diplomaciju vodila tijekom mandata predsjednika Billa Clintona.