c S
Dnevne novosti

Još jedan sudac otišao iz UN-ovog suda za Kambodžu

20.03.2012 07:12 PNOM PEN, 19. ožujka 2012.(Hina/Reuters), I drugi međunarodni sudac napustio je u ponedjeljak svoj položaj u problemima opterećenom Sudu za zločine Crvenih Kmera u Kambodži, navodeći kao razloge političko uplitanje kambodžanske vlade u trenucima kad je želio istražiti još sumnjivaca.

Jedan od istražnih sudaca, Švicarac Laurent Kasper-Ansermet, čiji se prethodnik Nijemac Siegfried Blunk iz sličnih razloga povukao u listopadu, ustvrdio je kako ga je cijelo vrijeme sabotirao kambodžanski kolega You Bunleng.

"Sudac Laurent Kasper-Ansermet smatra da mu sadašnje okolnosti više ne dopuštaju pravilno i slobodno obavljanje dužnosti", kaže se u sudskom priopćenju.

Laurent Kasper-Ansermet istraživao je dva neidentificirana sumnjivca i vrlo spornim slučajevima poznatim kao 003 i 004, koji se odnose na njihove uloge u "nultoj godini" revolucije u kojoj je od 1975. do 1979. ubijeno 2,2 milijuna Kambodžanaca.

Ostavka Kasper-Ansermeta posljednji je u nizu problema kambodžanskog suda pod okriljem UN-a koji je od osnutka 2005. potrošio više od 150 milijuna dolara, izrekavši istodobno tek jednu presudu.

Kaing Guek Eav, poznat i kao Duch, osuđen je na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u smrti više od 14 tisuća osoba u jednom logoru. Kambodžanska vlada na udaru je snažnih kritika zbog nastojanja da spriječi otvaranje istrage oko mogućih novih sudskih slučajeva.

Premijer Hun Sen, i sam svojedobno vojnik Crvenih Kmera, 2010. rekao je glavnom tajniku UN-a Banu Ki-moonu da "nisu dopuštene" nove optužnice, a već prije toga kazao je da bi bio sretan kad bi sud prestao djelovati i otišao iz Kambodže.