c S
Dnevne novosti

Spindelegger i Erjavec: ulazak Hrvatske u EU važan korak

21.03.2012 07:12 BEČ, 20. ožujka 2012.(Hina/APA), Približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji od velike je važnosti, a ulazak Hrvatske u Uniju važan korak, istaknuli su u utorak u Beču austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger i njegov slovenski kolega Karl Erjavec.

Ulazak Hrvatske u EU je važan korak, ali "ni drugi se ne smiju izgubiti iz vida", kazao je nakon sastanka s Erjavcem Spindelegger. Hrvatsko članstvo u Uniji je važno, jer regiji zapadnog Balkana treba dodatni poticaj za provođenjem daljnjih reformi, smatra šef slovenske diplomacije.

Spindelegger i Erjavec kazali su da Austrija i Slovenija imaju "odlične odnose", a slovenski ministar posebno je istaknuo da je Austrija važan trgovinski partner Slovenije. Austrija želi sa Slovenijom i unutar europske obitelji usko surađivati, rekao je Spindelegger dodajući da još "ima otvorenih pitanja između dviju zemalja, ali odnosi su odlični".

Dvojica ministara razgovarala su i o pitanjima slovenske manjine u Austriji i austrijske manjine u Sloveniji. Erjavec, kojem je posjet Austriji drugi službeni posjet od preuzimanja dužnosti a do kojeg je došlo samo dan nakon posjeta Hrvatskoj, sastao se u utorak i s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom.