c S
Dnevne novosti

Clinton: Hrvatska regionalni lider i punopravni član transatlantske zajednice

22.03.2012 07:18 WASHINGTON, 21. ožujka 2012.(Hina), Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u srijedu u Washingtonu da je Hrvatska lider u jugoistočnoj Europi i punopravni član transatlanske zajednice s kojim će Sjedinjene Države zajednički raditi na rješavanju globalnih problema.

"Snažno podupiremo brojne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna članica transatlanske zajednice", rekla je Clinton uoči sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić. "Pozdravljamo napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodeću ulogu koju ima u regiji”, dodala je američka državna tajnica u zajedničkom obraćanju novinarima s Pusić u State Departmentu.

"Zajednički rad na rješavanju preostalih problema ostaje trajan izazov i zato vam želim dobrodošlicu u State Department", rekla je šefica američke diplomacije. Ministrica Pusić je zahvalila SAD-u na stalnoj pomoći u izgradnji funkcionalne države i društva, rješavanju problema i potpori Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji.

"Pomagali ste nam od samog početka i nadam se da vidite rezultate te pomoći”, istaknula je Pusić i istaknula da Hrvatska može pridonijeti stabilizaciji cijele regije, što je zajednički američki i hrvatski interes. Pusić je prva visoka dužnosnica nove vlade koja je pozvana u Washington, nepuna tri mjeseca od formiranja koalicijske vlade što se tumači kao priznanje Hrvatskoj i potvrda važnosti koju američka administracija pridaje odnosima sa Zagrebom.

Nakon 40-minutnog sastanka Clinton nije davala izjave, a Pusić je novinarima izjavila da su američko-hrvatski odnosi "bolji nego ikada". Ona je državnu tajnicu pozvala na Croatia summit koji će se održati u srpnju i koji će biti posvećen hrvatskom iskustvu iz pretpristupnih pregovora kao instrumentu izgradnje države, primjenjivom na zemlje regije i južnog Mediterana.

"Ostavila je tu mogućnost otvorenom, ali bi u svakom slučaju to bilo vrlo značajno", rekla je Pusić. Dvije ministrice razgovarale su o stanju u regiji, zajedničkoj inicijativi za jačanje civilne komponente u operacijama NATO-a i ukidanju američkih viza za hrvatske građane. "Na tome (ukidanju viza) treba raditi, surađivati s Kongresom i podizati kriterije u Hrvatskoj. Ne samo zbog ukidanja viza, nego i zbog spremnosti za funkcioniranje u Schengenskom režimu", rekla je Pusić.

Hrvatska ispunjava većinu kriterija za ukidanje viza, ali je problem visoki postotak odbijenih zahtjeva od 6,3 posto, dvostruko više od dopuštenih 3 posto. Vizni režim u nadležnosti je Kongresa koji upravo raspravlja o zakonu koji bi dopustio izuzetak od pravila i individualnu procjenu svake pojedine zemlje.

O ukidanju viza Pusić je u utorak razgovarala s demokratskim i republikanskim kongresnicima, članovima Hrvatskog kongresnog kluba i demokratskim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem, koji su obećali pomoć u tome postupku. Vezano za stanje u regiji, Pusić je rekla da su Clinton zanimala hrvatska stajališta i ideje za rješavanje otvorenih pitanja, kao i da je spomenuta mogućnost američko-hrvatskog partnerstva u odnosu na BiH i put te države prema NATO-u i EU-u.

"Postoji spremnost da susjedi napreduju u euroatlanskim integracijama, u prvom redu držeći se ciljeva koje su si sami postavili”, rekla je Pusić i kao važan korak naprijed pozdravila sporazum o korištenju vojne imovine u BiH. Dvodnevni radni posjet SAD-u hrvatska ministrica završila je sastankom s bivšom američkom državnom tajnicom Madeline Albright, koja je vodila američku diplomaciju u mandatu predsjednika Billa Clintona.