c S
Dnevne novosti

Predsjednik Sabora sa španjolskim veleposlanikom

22.03.2012 07:16 ZAGREB, 21. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u srijedu u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske Rodriga Aguirru de Carcera, a tijekom razgovora istaknuti su odlični bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Španjolske odlični su i bez otvorenih pitanja, kazali su sugovornici. U prilog tomu govori i uspješna suradnja tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom te činjenica da je Španjolska Hrvatskoj tijekom svog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2010. godine dala odlučujući poticaj otvaranjem svih preostalih pregovaračkih poglavlja te time omogućila zatvaranje pregovora u lipnju 2011. godine, zajednička je ocjena predsjednika Sabora i španjolskog veleposlanika.

Po pitanju ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora, Šprem je izrazio želju Hrvatske da se ona i u preostale dvadeset i dvije zemlje, uključujući Španjolsku, provede nesmetano i u što skorijem vremenu. Izvijestivši Šprema da su i u Španjolskoj započele pripreme za postupak ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora, Aguirre de Carcer je procijenio da bi taj postupak s obzirom na nešto složeniju proceduru mogao biti dovršen u listopadu ili studenom ove godine.

Šprem je izrazio zadovoljstvo što španjolska Agencija za zaštitu podataka trenutno u Hrvatskoj provodi twinning projekt "Jačanje kapaciteta Hrvatske agencije za zaštitu osobnih podataka", a kojeg financira Europska unija.

"Raduje nas dobra međuparlamentarna suradnja s ciljem produbljivanja bilateralnih odnosa, ali i sve bolja suradnja naših oružanih snaga te izvrsna suradnja u mirovnim misijama diljem svijeta te u međunarodnim organizacijama", istaknuo je Šprem te dodao kako Hrvatska s veseljem bilježi porast dolazaka španjolskih turista u Hrvatsku proteklih godina, s obzirom da Hrvatska ima izraziti interes za jačanjem suradnje na području turizma.