c S
Dnevne novosti

EK pozdravlja odluku o privatizaciji Brodosplita

26.03.2012 07:16 BRUXELLES, 23. ožujka 2012.Hina, Europska komisija je u petak pozdravila odluku o privatizaciji Brodosplita i najavila sastanak s predstavnicima Hrvatske kako bi razgovarali o pitanju hrvatskih brodogradilišta.

"Pozdravljamo odluku o prodaju Brodosplita/BSO. Vjerujemo da je ugovor o privatizaciji u potpunosti u skladu s planom za restrukturiranje koji je odobrila hrvatska Agencija za tržišno natjecanje i koji je odobrila Europska komisija. Čim dobijemo ugovor mi ćemo ga podrobno proučiti i o njemu razgovarati s hrvatskim vlastima", izjavio je novinarima Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea zamoljen da komentira odluku hrvatske vlade o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskom DIV-u, te odluku da se ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu odbiju, dok će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje.

"Što se tiče ostalih brodogradilišta, razumijemo da je hrvatska vlada odbila ponudu i da sada proučava alternativno rješenje. Službe Komisije pozvale su hrvatske vlasti na sastanak kako bi se razjasnila sadašnja situacija i razmotrili sljedeći koraci", rekao je Stano. Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila ponudu samoborskog DIV-a o kupnji 8.073.568 dionica Brodograđevne industrije Split.

Na istoj sjednici odbila je ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici, te odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok Kraljevica ide u stečaj. Isto tako, vlada je odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će pulski Uljanik ići u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.