c S
Dnevne novosti

Hrvatski USKOK primjer i za BiH

26.03.2012 07:08 SARAJEVO, 23. ožujka 2012.Hina, Vlasti u Bosni i Hercegovini kane pojačati borbu protiv organiziranog zločina i korupcije na način na koji to u Hrvatskoj radi USKOK, prenijeli su u petak lokalni mediji u BiH.

Najava o jačanju borbe protiv korupcije uslijedila je zajedno s raspravama koje su pratile ostavku člana predsjedništva BiH Željka Komšića na dužnosti u Socijaldemokratskoj partiji (SDP). Obrazlažući razloge za takav čin, Komšić je ranije ovog tjedna kazao kako je bio potaknut i općim nezadovoljstvom zbog slabog učinka vlasti ali i članova SDP-a u borbi protiv korupcije. Kazao je i kako se osobno glede toga kani odlučnije angažirati, potaknut rezultatima koje je u Hrvatskoj ostvario USKOK. 

"Pa Hrvatska se preporodila zbog rada USKOK-a i ja hoću to vidjeti i u mojoj zemlji", izjavio je Komšić. Odmah nakon toga konkretni koraci poduzeti su u Federaciji BiH čijoj je vladi u četvrtak dostavljen prednacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kaznenim djelima ili prekršajima.Predsjednik federalne vlade Nermin Nikšić, koji je potaknuo izradu toga zakona, kazao je kako bi on trebao biti alat u borbi protiv organizirabog zločina kojega treba "udariti ondje gdje najviše boli".

"Naš je cilj da se po uzoru na Hrvatsku borimo protiv korupcije i organiziranog kriminala", kazao je Nikšić.Zakonom bi se uvela mogućnost oduzimanja imovine stečene činjenjem različitih kaznenih djela iz područja gospodarskog i organiziranog kriminala, korupcije, trgovine drogom i ljudima.Imovina bi mogla biti oduzimana bez obzira na to na čije se ime vodi, ukoliko se dokaže da je stečena nezakonito zarađenim novcima.

"Ljudi imaju ogromnu imovinu, a kada pogledate u zemljišno-knjižnim knjigama ništa nije na njima nego uglavnom na članovima obitelji", pojasnio je Nikšić. Za kaznena djela koja bi bila tretirana ovim zakonom uz uobičajenu policijsku predvođena je i financijska istraga, čiji bi glavni cilj bio identificiranje i oduzimanje protuzakonito stečene imovine. Odluku o oduzimanju donosio bi nadležni sud na prijedlog državnog odvjetništva, a ona bi se mogla izricati i prije dovršetka kaznenog postupka.

Predloženi zakon predviđa i uspostavu posebne agencije koja bi upravljala oduzetom imovinom. Mogućnost oduzimanja protuzakonito stečene imovine i do sada je postojala u federalnom zakonodavstvu, no procjenjuje se kako postojeća zakonska rješenja ostavljaju prevelike "rupe" koje su počinitelji kaznenih djela i koristili, pa oduzimanja njihove imovine gotovo da i nije bilo čak i u slučaju izricanja pravomoćnih dugogodišnjih zatvorskih kazni.

O prednacrtu zakona ministri u federalnoj vladi trebali bi se očitovati u idućih petnaest dana, a Stranka demokratske akcije (SDA) koja je i glavni koalicijki partner Nikšićeve Socijaldemokratske partije (SDP), najavila je kako će podržati prijedlog. Za sada nema naznaka da bi slično zakonsko rješenje moglo biti usvojeno i na državnoj razini, jer vlasti Republike Srpske traže da se ova pitanja rješavaju isključivo na entitetskoj razini. U RS postoji posebno državno odvjetništvo čija je glavna zadaća borba protiv gospodarskog i organiziranog kriminala i korupcije, no njegovi su učinci za sada skromni.