c S
Dnevne novosti

Predsjednik Sabora Šprem u Republici Makedoniji

28.03.2012 07:10 SKOPLJE, 27. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem s izaslanstvom stigao je u utorak u službeni posjet Republici Makedoniji, gdje će boraviti do četvrtka i sastati se s predstavnicima makedonskoga državnog vrha.

Predsjednik Hrvatskoga sabora u srijedu će u Skoplju razgovarati s predsjednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim, premijerom Nikolom Gruevskim, predsjednikom Makedonije Đorgeom Ivanovim te s predsjednikom parlamentarne grupe Sobranja Republike Makedonije za suradnju s Hrvatskim saborom Fijatom Canoskim.

U četvrtak će predsjednik Sabora Boris Šprem s izaslanstvom otputovati u Ohrid, gdje će se sastati s potpredsjednicom Sobranja Svetlanom Jakimovskom i Fijatom Canoskim. Kako je najavljeno, razgovarat će se o suradnji dviju država, eurointegracijskim iskustvima, NATO-savezu i odnosima u regiji te o hrvatskoj manjini u Makedoniji, koja još nije priznata makedonskim ustavom.

Zaštita manjina temelji se na provedbi Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj, potpisanog 2007. godine. Makedonci u Hrvatskoj nisu spomenuti u Ustavu, ali su priznati kao manjina – spomenuti su u Ustavnom zakonu te su u popisu pučanstva navedeni kao manjina.

Hrvati u Makedoniji, osim u bilateralnom sporazumu, nisu nigdje navedeni kao manjina, a u popisu pučanstva vode se kao "Ostali". Razmjenom nota od 30. ožujka 1992. dvije su se države međusobno priznale i uspostavile diplomatske odnose, a odnosi su prijateljski i razvijaju se vrlo dobro, bez otvorenih političkih pitanja.

Hrvatska podupire Makedoniju na njezinu putu prema članstvu u Europskoj uniji, a Sporazumom o suradnji dviju zemalja u sklopu približavanja i pristupanja Europskoj uniji iz 2005. godine predviđena je institucionalna suradnja održavanjem redovitih godišnjih sastanaka ministarstava vanjskih poslova i zajedničkog odbora dviju država. Makedonija je prihvatila ponudu da se besplatno koristi hrvatskim prijevodima pravne stečevine Europske unije.

U pravosuđu suradnja se temelji na protokolu o suradnji mjerodavnih ministarstava dviju država kojim se definira razmjena iskustava u reformi pravosuđa u procesu približavanja Europskoj uniji, ustroju sudova dviju država, informatizaciji pravosuđa te stručnom usavršavanju pravosudnih djelatnika, a u listopadu 2011. prilikom posjeta makedonskog predsjednika Ivanova Hrvatskoj između Republike Hrvatske i Republike Makedonije potpisan je ugovor o izručenju.

U hrvatskome izaslanstvu tijekom posjeta Makedoniji su veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Makedoniji Zlatko Kramarić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik Odbora za rad i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja, potpredsjednica Odbora za financije i državni proračun Martina Dalić, zamjenica predstojnice Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora Đurđica Pralas, pomoćnica tajnika Hrvatskoga sabora za međunarodne odnose i voditeljica protokola Hrvatskoga sabora Marina Štancl te savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Hrvatskoga sabora Stjepan Vukas.