c S
Dnevne novosti

Josipović posjetio Institut za međunarodne odnose

28.03.2012 07:08 ZAGREB, 27. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je Institut za međunarodne odnose (IMO), razgovarao sa znanstvenicima, upoznao se s dosadašnjim radom i budućim aktivnostima tog javnog znanstvenog instituta kao i s uključivanjem instituta u europski istraživački prostor temeljem znanstvene izvrsnosti, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

IMO tijekom gotovo 50 godina djelovanja provodi teorijska i primijenjena istraživanja međunarodnih ekonomskih, kulturnih, okolišnih i političkih odnosa, međunarodne razmjene i suradnje te globalnih, regionalnih i nacionalnih razvojnih procesa od interesa za Republiku Hrvatsku.

Tim se pitanjima institut bavi imajući u vidu poziciju Hrvatske u regionalnom i širem međunarodnom okruženju. IMO provodi znanstvena istraživanja uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te sudjeluje u međunarodnim znanstvenim projektima financiranim sredstvima Europske komisije i ostalih međunarodnih organizacija.

Predsjednik Josipović se osvrnuo na nekoliko ključnih tema u kojima institut može i treba pridonijeti razvoju Republike Hrvatske, poput kontinuiranog praćenja stanja u regiji u području vanjske politike, gospodarstva, sigurnosnih pitanja i kulturnih politika.

Također, istaknuo je značaj istraživanja medijskih politika koje provodi IMO u okviru FP7 projekta, financiranog od strane Europske komisije. Predsjednik Josipović je naglasio potrebu jačeg povezivanja društvenih znanosti i politike u promišljanju i planiranju naše budućnosti.