c S
Dnevne novosti

SAD: Vrhovni sud dvoji oko sudbine Zakona o zdravstvenoj skrbi

29.03.2012 07:10 WASHINGTON, 29. ožujka 2012.(Hina/Reuters), Američki Vrhovni sud u srijedu je ostao podijeljen u raspravi oko sudbine zakona o zdravstvenoj skrbi koji dolazi u pitanje ako većina od devet vrhovnih sudaca ocijeni neustavnim ključnu odredbu zakona koja građanima propisuje obvezu da pribave policu zdravstvenog osiguranja do 2014. ili plate kaznu.

Očekuje se da će Vrhovni sud krajem lipnja donijeti pravorijek koji će odlučiti o sudbini Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi, jednog od najznačajnijih unutarnjopolitičkih postignuća Obamine administracije. U srijedu, na kraju trodnevne rasprave o zakonu, sud je ostao podijeljen s pet konzervativnih sudaca koji su izrazili sumnju u opstanak cijelog zakona i četvero liberala koji su ga snažno branili.

Ako se jedan od pet konzervativaca, koje su na doživotnu dužnost imenovali republikanski predsjednici, prikloni liberalima koje su imenovali demokrati zakon će opstati. U suprotnom, ako konzervativci ostanu jedinstveni zakon će biti poništen. Zakonom, koji predstavlja najsveobuhvatniju reformu zdravstvenog sustava u SAD-u u zadnjih 50 godina, Obamina administracija je nastojala proširiti zdravstveno osiguranje na više od 30 milijuna neosiguranih Amerikanaca i usporiti rast troškova zdravstvenog sustava.

Kao i s raspravom oko obveze kupnje police zdravstvenog osiguranja, tzv. individualnog mandata, o kojem je sud raspravljao u utorak, sudbina ostatka zakona čini se da ovisi od konzervativnog suca Anthonya Kennedya koji je ranije znao stati uz liberale te od konzervativnog predsjednika suda Johna Robertsa. Skupina od 26 od 50 saveznih država koje su osporile ustavnost zakona, traži ukidanje zakona u cijelosti, po riječima njihova zastupnika pred Vrhovnim sudom Paula Clementa.

Sudac Antonin Scalia također se založio za ukidanje zakona, kao i ranije za ukidanje središnje odredbe o obveznom osiguranju. "Ako zakonu izvadite srce, više nema zakona", rekao je. Sudac Roberts, čelnik konzervativnog krila, kazao je pak da će sud teško utvrditi što bi Kongres htio da preživi od zakona. Četvero liberalnih sudaca izrazilo je skepsu prema odbacivanju sveobuhvatnog zakona u kojem je stotine drugih odredbi koje trebaju racionalizirati troškove zdravstva i proširiti pokrivenost osiguranja.

Sutkinja Sonia Sotomayor, koju je u sud imenovao predsjednik Barack Obama, založila se da Kongres odluči o ostatku zakona, ako Vrhovni sud odbaci spornu odredbu o individualnom mandatu. Očekuje se da će se suci privatno sastati u petak kako bi raspravili pitanja iznesena u raspravi i proveli preliminarno tajno glasanje o mogućoj odluci. Suci će potom pristupiti izradi pisanih mišljenja o predmetu.

Pravorijek Vrhovnog suda može imati veliki utjecaj na predsjedničke i kongresne izbore 6. studenoga, na kojima će Obama tražiti drugi mandat u Bijeloj kući. Ako sud podrži zakon to će biti velika potvrda za Obamu, a ako ga sruši veliki korak natrag. Svi republikanski kandidati za predsjedničku nominaciju najavili su borbu za ukidanje cijelog Obaminog zakona o zdravstvenoj skrbi, čak i ako ga Vrhovni sud podrži.