c S
Dnevne novosti

Rumunjska: Zakon o lustraciji opet pao na ustavnom sudu

29.03.2012 07:08 BUKUREŠT, 28. ožujka 2012.(Hina/AFP), Rumunjski ustavni sud ocijenio je u srijedu da je zakon o lustraciji koji bivšim komunističkim dužnosnicima zabranjuje obnašanje javnih dužnosti u razdoblju na pet godina u suprotnosti s ustavom.

U priopćenju stoji da je sud jednoglasno ustvrdio da je taj zakon neustavan. Zastupnički dom rumunjskoga parlamenta donio je u veljači zakon prema kojem bivši ministri, članovi CK Komunističke partije, tužitelji, agenti i doušnici Securitatea ne mogu obnašati dužnosti poput predsjednika države, zastupnika u parlamentu, senatora i gradonačelnika te dužnosti u vladi i diplomaciji na pet godina od stupanja zakona na snagu.

Sjednicu na kojoj je zakon usvojen bojkotirala je oporba koja je smatrala da je prihvaćanje lustracijskog zakona 22 godine nakon pada komunističkog režima nedopustivo. Ovo je drugi put u dvije godine da su pokušaji donošenja zakona o lustraciji u Rumunjskoj proglašene neustavnima.

Ovaj put su ocjenu ustavnosti zatražili tužitelji koji su na tim dužnostima bili u komunističkom režimu. Nekoliko zemalja bivšeg istočnog bloka, poput Poljske i Češke usvojile su slične zakone.