c S
Dnevne novosti

Brammertz: tužiteljstvo ne ustraje na dokumentima o Oluji

02.04.2012 07:24 ZAGREB, 1. travnja 2012.(Hina), Tužiteljstvo Haaškog suda (ICTY) više ne ustraje u dostavi dokumenata koji se odnose na Oluju, što je dugo opterećivalo suradnju Hrvatske sa sudom, ali taj problem može riješiti hrvatska vlada zbog vlastitih potreba, izjavio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu objavljenom u nedjelju.

"Tijekom suđenja Gotovini i drugima tražili smo jedan broj vojnih dokumenata koji se odnose na operaciju Oluja. Međutim, sada kada je donesena prvostupanjska presuda u tom predmetu, više ne inzistiramo na tome da se ti dokumenti dostave u kontekstu postupaka koji se vode pred sudom", rekao je Brammertz u razgovoru za t-portal.

"No, hrvatski dužnosnici su izjavili da će nastaviti istragu o tome gdje se ti dokumenti nalaze bez obzira na naš stav, tako da za svoje potrebe mogu riješiti taj problem", dodao je prvi čovjek haaškog tužiteljstva. Najavio je da uskoro planira posjet regiji, da će se u svibnju vrlo vjerojatno susresti s novom hrvatskom vladom i razgovarati o otvorenim pitanjima.

Upitan kako ocjenjuje Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije koji je usvojio Hrvatski sabor u prošlome sazivu, Brammertz je rekao da zakonodavna inicijativa prethodne vlade predstavlja nesretan razvoj događaja i prepreku regionalnoj suradnji. "Međutim, novi prijedlog vlade da se taj zakon ukine vidimo kao dobar korak prema nastavku suradnje sudskih vlasti Hrvatske i Srbije", istaknuo je.

Ocjenjujući nasljeđe Haaškoga suda Brammertz je ustvrdio kako je sud odigrao ključnu ulogu u procesuiranju ratnih zločinaca u regiji. "Haaški sud je počeo s radom u trenutku kada nacionalni sudovi nisu htjeli i nisu mogli izvesti ratne zločince pred lice pravde. Da nije bilo Haaškog suda, vjerojatno ne bi bilo ni pravde za žrtve", rekao je. Brammertz smatra da je ICTY doprinio procesu pomirenja i suočavanja s prošlošću te drži da je na lokalnim institucijama i političarima da preuzmu vodeću ulogu kako bi se taj proces nastavio.

"Svjesni smo da je suočavanje s prošlošću složen proces. Mnogima je još i danas teško prihvatiti da su njihovi ratni heroji zapravo zloupotrijebili svoj položaj i počinili teške zločine nad civilima. Zato je toliko važno da Haaški sud dokumentira nepobitnu istinu", rekao je.

"Političari su često propuštali promicati pomirenje tako što su politizirali ratne zločine svojim krivim interpretacijama sudskih presuda. Pomirenje je trajan proces, a političari u regiji imaju vrlo važnu ulogu u pomaganju ljudima da razumiju što individualna kaznena odgovornost zapravo znači", naglasio je Brammertz u intervjuu t-portalu.