c S
Dnevne novosti

Podgorica: Sastanak parlamentarnog odbora EU i Crne Gore

03.04.2012 07:14 PODGORICA, 2. travnja 2012.(Hina), U ponedjeljak i utorak u Podgorici se održava sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije (EU) i Crne Gore (POSP) koji će zajednički donijeti nove preporuke vezane uz nastavak procesa pridruživanja Crne Gore europskim integracijama.

Predsjedatelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduard Kukan izjavio je uoči sastanka kako je "Crna Gora šampion u procesu europskih integracija među zemljama zapadnog Balkana", navodeći da su europski parlamentarci svakom svojom posjetom svjedoci napretka zemlje.

POSP se sastaje dva puta godišnje, u Bruxellesu i Podgorici, nakon čega se donosi zajednička deklaracija i preporuke koje se upućuju crnogorskim i europskim institucijama koje odlučuju o daljim koracima Crne Gore na putu ka Uniji. Kukan je rekao nada da da će nakon uspješnih pregovora s Hrvatskom, Crna Gora nastaviti taj put.

"Nama bi bilo veliko zadovoljstvo vidjeti da se proces proširenja i dalje odnosi na zemlje zapadnog Balkana i da ova regija ulazi u EU. A u ovom trenutku Crna Gora je šampion u tom procesu i na čelu tog pokreta", ocijenio je Kukan dodavši da će EP i dalje biti Crnoj Gori od pomoći u procesima eurointegracija.

Crnogorski mediji prenijeli su kako su europski parlamentarci svojim crnogorskim kolegama predložili da se u zajedničkoj deklaraciji navede kako je radi daljeg napretka Crne Gore potrebno procesuiranje korupcije među visokim dužnosnicima "sve do konačne presude".