c S
Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti UN sastaje se u utorak zbog Malija

03.04.2012 07:10 NEW YORK (UN), 2. travnja 2012.(Hina/AFP), Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u utorak kako bi raspravljalo o krizi u Maliju, objavila je u ponedjeljak američka misija pri UN-u.

Sastanak se održava na zahtjev Francuske. Prema riječima jednog zapadnog diplomata, 15 članica Vijeća, kojim u travnju predsjedava SAD, treba u utorak usvojiti izjavu o situaciji u Maliju, gdje je u vojnom puču 22. ožujka svrgnut režim predsjednika Amadoua Toumanija Tourea.

Od tada su pobunjenici nomadskog naroda Tuarega i islamske skupine koje ih podržavaju, zauzeli tri regionalne metropole na sjeveru Malija - Kidal, Gao i Timbuktu, bez otpora nedovoljno opremljene malijske vojske.

Vijeće sigurnosti UN mora "energično reagirati protiv pada vlade i zauzimanja tri sjeverna grada", rekao je diplomat. Šefovi država ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) sastali su u Dakaru u ponedjeljak, te zaprijetili da će vojno intervenirati i najavili "potpuni embargo" protiv vojne hunte koja je preuzela vlast u Bamaku.