c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: osobe s invaliditetom nedovoljno uključene u društvo

03.04.2012 07:20 ZAGREB, 2. travnja 2012.(Hina), Na Okruglom stolu "Konvencija o pravima osoba s invaliditetom čl. 19 Pravo na život i uključenost u zajednicu", održanom u Zagrebu, istaknuta je nužnost ukidanja barijera zbog kojih osobe s invaliditetom još uvijek nisu u potpunosti uključene u zajednicu.

Okrugli stol organizirala je Koalicija za život u zajednici koja naglašava nužnost poticanja relevantnih dionika da u okviru svojih mogućnosti i ovlasti poduzmu dodatne korake koji bi pridonijeli implementaciji Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i njihovom ravnopravnom uključivanju u društvo.

Ivana Milas Klarić s Pravnog fakulteta u Zagrebu rekla je da potpisivanje međunarodne Konvencije Hrvatsku obvezuje da poštuje njene odredbe i načela te da je pitanje radne sposobnosti osoba s invaliditetom jedno od bitnijih pitanja koja se trebaju riješiti. Ustvrdila je da je pitanje odnosa prema osobama s invaliditetom pitanje ljudskih prava, a ne socijalno pitanje.

Istaknula je da je koncept skrbništva u Hrvatskoj nepromijenjen zadnjih 50 godina te da izmjene instituta skrbništva predstavljaju težak i dugotrajan posao, ali su nužne. Smatra da Ministarstvo zdravlja u pogledu promjene i izmjena zakona o skrbništvu zapravo zagovara "parcijalnu promjenu" te da se promjenom par odredbi "ne dobiva ništa".

Kao još jedno od bitnijih područja za koje smatra da je potrebna reforma i nadopuna jest područje prava glasa osoba s invaliditetom lišenih radne sposobnosti. Savjetnica za pravna pitanja u DIP-u Katja Modrić Škrabalo naglasila je da su izborno zakonodavstvo i odredbe za osobe s invaliditetom zastarjele te "ne reflektiraju socijalni model određen Konvencijom".

Istaknula je potrebu usklađivanja nacionalnog zakona s odredbama Konvencije "jer su osobe lišene poslovne sposobnosti lišene prava glasa, prava koje im pripada". Kristijan Grđan iz Udruge za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama "Sjaj" iznio je podatke Ministarstva zdravlja iz 2010. godine prema kojima je 18.087 osoba s invaliditetom lišeno poslovne sposobnosti, napominjući da je upravo kod njih postoji problem prava glasa i sustava skrbništva.

Predsjednice Udruge za samozastupanje Senada Halilčević istaknula je da se upravo u vrijeme izbora vidi odnos prema osobama s invaliditetom, a pogotovo prema osobama s intelektualnim poteškoćama, jer one nisu dobivale informacije o strankama i političarima. "Takva situacija čini osobe s invaliditetom izoliranima iz društva i diskriminiranima", kazala je.

Koaliciju za život u zajednici čine Udruga za samozastupanje, Udruga za promicanje inkluzije, Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, Hrvatski savez slijepih, Centar za ljudska prava, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) i Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Put u život – PUŽ.