c S
Dnevne novosti

Crna Gora mora nadzirati borbu protiv korupcije

04.04.2012 07:08 PODGORICA, 3. travnja 2012.(Hina), Crna Gora mora osnovati posebno parlamentarno radno tijelo koje će nadzirati borbu protiv korupcije i organiziranog zločina, preporučeno je u zajedničkoj izjavi izaslanstva Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Europske unije i Crne Gore nakon dvodnevnog zasjedanja u Podgorici, na kojemu je rečeno i da bi Crna Gora u lipnju mogla dobiti datum pregovora o članstvu u EU.

POSP se sastaje dva puta godišnje, u Bruxellesu i Podgorici, nakon čega se zajednička deklaracija i preporuke upućuju crnogorskim i europskim institucijama, koje odlučuju o daljim koracima Crne Gore na putu prema Uniji.

Potpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Jelko Kacin kazao je da borba protiv korupcije i organiziranog zločina ne smije biti svedena na načelo selektivne pravde i obračun s političkim protivnicima. On je rekao da slučajevi visoke korupcije moraju dobiti epilog na sudu, "a ne da završavaju pompoznim uhićenjima".

Voditelj glavnog ravnateljstva Europske komisije za proširenje Stefano Sanino izjavio je da je Crna Gora napredovala u svim područjima, a posebice u borbi protiv korupcije. On je na konferenciji za novinare kazao da se nada da će Crna Gora u lipnju dobiti "zeleno svjetlo" za pregovore o članstvu u EU.

"Pozitivni signali posebno su vidljivi u rezoluciji koju je usvojio Europski parlament, a vidjet će se i u proljetnom izvješćju o kojemu će države članice moći raspravljati već u svibnju", kazao je Sanino. To će, kako je rekao, biti osnova na kojoj će se u lipnju donijeti odluka o početku pregovora.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen kazao je novinarima da je sa Saninom razgovarao o konkretnim obavezama koje stoje pred Crnom Gorom, kako ni na koji način ne bi bila dovedena u pitanje odluka o početku pregovora.