c S
Dnevne novosti

Predsjedništvo BiH traži dodatne pripreme za ulazak Hrvatske u EU

04.04.2012 07:10 SARAJEVO, 3. travnja 2012.Hina, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine očekuje od svih tijela vlasti u toj zemlji da se dodatno angažiraju kako bi se provele sve pripreme nužne da bi ta država spremno dočekala ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, izjavio je u utorak u Sarajevu član bosanskohercegovačkog državnog vrha Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH je na redovitoj sjednici održanoj u Sarajevu razmatralo moguće implikacije koje bi po BiH mogao imati ulazak Hrvatske u EU.

Radmanović je novinarima nakon sjednice kazao kako je od Vijeća ministara BiH zatraženo da ažurira akcijski plan za pripremu zemlje za ulazak Hrvatske u EU, koji je sačinjen prije dva mjeseca, te da se taj dokument dopuni kako bi osigurao pravodobno djelovanje svih tijela vlasti i državnih agencija.

"Pritom je potrebno obratiti pozornost i na prednosti za BiH koje će iz svega toga proisteći", kazao je Radmanović ne ulazeći u potankosti priprema koje treba provesti.Kazao je ipak kako je nedvojbeno zajednički cilj da granice ostanu otvorene za promet robe odnosno nesmetani izvoz i uvoz i nakon ulaska Hrvatske u EU.

Dodao je kako su se članovi Predsjedništva BiH u pripremama za 1. srpnja sljedeće godine spremni angažirati sukladno svojim ustavnim ovlastima odnosno kroz kontakte s predsjednikom Hrvatske. "Naš je interes u svemu tome očuvati i dalje unaprijediti dobrosusjedske odnose s Hrvatskom", kazao je Radmanović dodajući kako je to uvjet daljeg napretka BiH na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Dodao je kako isti cilj ima i ovotjedni posjet ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Zagrebu. Radmanović je kazao kako će Lagumdžija u Hrvatskoj boraviti u sklopu redovitih aktivnosti koje provodi kao ministar vanjskih poslova.

Član Predsjedništva BiH najavio je i kako će se šefovi država regije, koje sudjeluju u Jadransko-jonskoj inicijativi, na poticaj iz BiH sastati na marginama predstojećeg summita NATO-a u Chicagu u svibnju. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji će biti domaćin tog mini-summita, na njega će pozvati i američku državnu tajnicu Hillary Clinton.