c S
Dnevne novosti

Josipović: mir, stabilnost, sigurnost cilj je RH u regiji

04.04.2012 07:20 RIGA , 3. travnja 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak je, drugog i završnog dana službenog posjeta Latviji, na Sveučilištu u Rigi održao predavanje o Hrvatskoj i Europskoj uniji i odnosima u regiji te kao glavnu poruku izdvojio trajni mir, sigurnost i stabilnost.

"Glavni cilj naše regionalne politike su trajni mir, stabilnost i sigurnost", kazao je Josipović u govoru na temu: "Hrvatska u Europskoj uniji, Europa i regija - dvije strane iste medalje".

Suradnju regije ocijenio je iznimno važnom za postizanje tog cilja, s obzirom na ratna događanja 90-ih godina. Studentima i profesorima je kazao da Hrvatska dobro surađuje sa svim zemljama regije uključujući Srbiju.

"Postoje još brojna neriješena pitanja sa zemljama u susjedstvu, od graničnih do pitanja povrata kulturnog blaga i tužbi za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC), ali to nisu politički uznemirujuća pitanja", kazao je šef hrvatske države.

Novinarima je nakon gostovanja na Sveučilištu svoj posjet ocijenio uspješnim, posebice u svjetlu zaključenja postupka ratifikacije Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji.

"Vrlo je važno da nas je još jedna zemlja ovako rano podržala", kazao je hrvatski predsjednik. Osim o gospodarskim pitanjima sa svojim je domaćinima razgovarao i o sigurnosnim pitanjima u okviru regije i globalno.

Predsjednika Josipovića ugostila je na radnom ručku i predsjednica parlamenta - Saeime Solvita Aboltina na kraju njegova posjeta Latviji. Također je Josipović nazočio otvaranju izložbe "Predivna Hrvatska" Marka Vrdoljaka u Predstavništvu Europske komisije u Rigi.

Radi se o jednoj od dvije izložbe fotografija za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje putuju svijetom. Izložba u Rigi s 40 fotografija bit će otvorena do 24. travnja, dok druga trenutačno gostuje u Banskoj Bistrici.