c S
Dnevne novosti

Milanović najavio model rada za javna poduzeća

06.04.2012 07:18 ZAGREB, 5. travnja 2012.Hina, Premijer Zoran Milanović najavio je da će Vlada vrlo skoro predložiti precizan model rada javnih poduzeća od posebnog državnog interesa kroz statute tih društava.

"Naši motivi su potpuno čisti i transparentni i u skoro vrijeme ćemo predložiti precizan model u statutima tih društava, poučeni prijašnjim iskustvima, pa i onima u prvih sto dana ove Vlade, koja nisu bila najbolja", kazao je Milanović na sjednici Vlade. Vlada je, naime, odbila prijedlog Hrvatskih laburista da se uredbom ograniči korištenje sredstava pravnim osobama od posebnog interesa za državu i lokalnu, odnosno područnu (regionalnu) samoupravu, a Milanović je najavio da će uskoro uslijediti Vladin prijedlog uređenja tog područja.

Znamo da su javne tvrtke, poduzeća od posebnog državnog interesa, proteklih godina bile podložne neobičnim financijskim transakcijama. Mi tvrdimo da to tako ubuduće neće biti i pronaći ćemo pravne instrumente za to, rekao je Milanović i dodavši kako će se to pitanje urediti kroz statute tih poduzeća. "Postavit ćemo određene statutarne okvire i u pogledu javnih natječaja za prijem ljudi u takva poduzeća i brojčanim ograničenjima, kao i dokle seže povjerenje u uprave tih društava, koje također moraju imati povjerenje i prava da mogu donositi odluke, inače nisu uprave", rekao je Milanović.

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojima se ukida odredba po kojoj se zabranjivala kupoprodaja starih zgrada koje su već upisane u zemljišne knjige, a nisu imale uporabne dozvole. Riječ je o malim izmjenama koje će u Sabor po hitnoj proceduri kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje tržišta nekretnina, dok će sveobuhvatne izmjene toga zakona biti predložene u roku šest mjeseci, rekao je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak.

Izmjenama će se tako omogućiti da banke mogu napraviti zabilježbu na nekretnine koje građani kupuju na kredit, a izmjene se ne odnose na nekretnine koje tek trebaju biti upisane u zemljišne knjige. Izmjenama se zadržava i mogućnost nadzora Ministarstva nad izdavanjem lokacijskih dozvola. Premijer Milanović dao je punu podršku izmjenama. "Mora biti reda u prostoru, ali i reda za ulaganja", rekao je Milanović.