c S
Dnevne novosti

Inzko s hrvatskim dužnosnicima o odnosima s BiH

10.04.2012 07:08 MOSTAR, 6. travnja 2012.(Hina), Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko u četvrtak se u Zagrebu odvojeno sastao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, zamjenikom premijera Nevenom Mimicom i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić ističući da je primjer hrvatskog približavanja Europskoj uniji ohrabrujući i za vlasti u Bosni i Hercegovini, prenijeli su u petak tiskani mediji u BiH.

"Vjerujem kako novi osjećaj svrhe, koji je rezultat formiranja Vijeća ministara, zajedno s primjerom Hrvatske kako se može napredovati na euroatlantskom putu, može dovesti do brzog napretka u svezi s drugim neriješenim pitanjima koja stoje pred BiH i njezinim vodstvom", rekao je, po navodima iz OHR-a, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH.

Iz OHR-a su naveli da su sastanci u Zagrebu visokom predstavniku pružili priliku razgovarati o praktičnoj suradnji između Hrvatske i BiH u području gospodarstva nakon priključivanja Hrvatske Europskoj uniji sljedeće godine. Inzko se zahvalio sugovornicima na konstruktivnoj ulozi koju Hrvatska i dalje igra u BiH kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i kao buduća članica Europske unije.

Pohvalio je i ulogu predsjednika Josipovića u stvaranju "najboljeg ozračja u regiji u posljednjih 20 godina". Inzko je istaknuo i da je u BiH nastupio "novi duh optimizma" s imenovanjem novoga Vijeća ministara kojemu je na čelu Vjekoslav Bevanda, koje članstvo u EU i NATO-u te ekonomska pitanja smatra vrhunskim prioritetom.