c S
Dnevne novosti

Potpisan memorandum o suradnji ministarstava zdravstva Crne Gore i Hrvatske

12.04.2012 07:24 ZAGREB, 11. travnja 2012.(Hina), Ministri zdravlja Crne Gore i Hrvatske, Miodrag Radunović i Rajko Ostojić potpisali su Memorandum o suradnji u području zdravstva i medicinskih znanosti između dviju država koji podrazumijeva razmjenu informacija i stručnjaka te prijenos znanja u pojedinim područjima medicine.

Crnogorski ministar Miodrag Radunović kazao je kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom s institucijama hrvatskog zdravstvenog sustava, a posebno je istaknuo suradnju crnogorskih liječnika s Regionalnim centrom za donaciju i transplantaciju organa u Zagrebu koji je dio zdravstvene mreže jugoistočne Europe (SEEHN).

Kada je riječ o suradnji na razini dvaju ministarstava, Radunović je naglasio kako će Crna Gora pokušati koristiti ono što je u Hrvatskoj jako dobro, a to je brend zdravstva. "Hrvatska postaje regionalni lider u zdravstvu, a ono što posebno impresionira su dostignuća u domeni transplantacije organa i donorstva", rekao je crnogorski ministar dodavši kako su dosadašnja iskustva s kolegama iz Hrvatske pozitivna, a velik dio njih dolazi u Crnu Goru i pomažu u reformskim procesima u toj zemlji.

"Ovim dokumentom detaljnije preciziramo daljnju suradnju, koja se ne odnosi samo na transplantacijsku kirurgiju, već i na razmjenu znanja, medicinskih stručnjaka i usluga iz svih područja. Također, njime definiramo i pomoć u aktivnostima koje se provode oko pridruživanja EU, kao i u suradnju u prevenciji i ranom otkrivanja karcinoma, te izradi protokola, smjernica, vodiča i standarda dobre prakse", kazao je Radunović.

Zdravstvena i medicinska suradnja s Crnom Gorom za Hrvatsku, po riječima hrvatskog ministra zdravlja Rajka Ostojića, znači promociju naših dostignuća u području transplantacijske medicine, u kojoj je Hrvatska danas vodeća u svijetu, kao i u područjima kardiokirurgije i neurokirurgije.

"Takvom suradnjom želimo vratiti sjaj hrvatskoj medicini, kako bi ona ponovno postala regionalni lider, kakav to već jest u transplantaciji organa", kazao je ministar Ostojić. Podsjetio je da je već potpisan i ugovor s Federacijom BiH, a plan je proširiti takve ugovore i na sve zemlje jugoistočne Europe.