c S
Dnevne novosti

Josipović na sigurnosnoj konferenciji u Bratislavi

12.04.2012 07:16 ZAGREB, 11. travnja 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će u četvtak i petak na konferenciji o globalnoj sigurnosti u Bratislavi (GLOBSEC), skupu političke i diplomatske elite, stučnjaka s područja vanjske politike i gospodarstva te utjecajnih stručnjaka s obje strane Atlantika na kojoj će se raspravljati o budućnosti Zapadnog Balkana, europskoj dužničkoj krizi i ostalim globalnim sigurnosnim i političkim pitanjima.

Euroatlanska budućnost jugoistoka Europe i Ukrajine, kriza eurozone, razvoj događaja na Bliskom istoku i južnom Mediteranu nakon Arapskog proljeća glavne su teme tradicionalnog godišnjeg skupa koji glavni gradu Slovačke ugošćuje sedmi put.

Dvodnevna konferencija, na kojoj sudjeluju šefovi država, ministri vanjskih poslova i obrane brojnih europskih zemalja, održava se uoči svibanjskog summita NATO-a u Chicagu pa će sudionici otvoriti ključna pitanja koja će dominirati i sastankom na vrhu Sjevernoatlanskog saveza.

Predsjednik Josipović, slovenski predsjednik Danilo Tuerk i slovački Ivan Gašparovič, te brojni ministri vanjskih poslova i obrane samo su neki od visokih gostiju na konferenciji koja je u posljednih sedam godina postala jedan od vodećih vanjskopolitičkih i sigurnosnih foruma u središnjoj Europi.

Svečanom večerom prvog dana skupa obilježit će se deseta obljetnica summita NATO-a u Pragu kada je 2002. sedam srednjoeuropskih država pozvano na priključenje Savezu. Mjesec dana prije summita NATO-a u Chicagu, GLOBSEC je prilika i da ministri vanjskih poslova iz zemalja središnje i istočne Europe usklade stajališta i osnaže "glas" regije oko ključnih pitanja na dnevnom redu predstojećeg sastanka na vrhu.

Hrvatska je nedavno obilježila trogodišnjicu ulaska u NATO i, prema ocjeni hrvatskih dužnosnika i saveznika, potvrdila se kao vjerodostojna članica Saveza 28 zemalja Europe i Sjeverne Amerike.

Tom je prilikom posebno istaknut ugled hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu, kako među kolegama iz NATO-a, tako i među civilnim vlastima te zemlje u kojoj je Hrvatska s 339 vojnika angažirana zajedno sa snagama iz još 21 savezničke zemlje.

Nakon što je pozivnicu za priključenje dobila na summitu Saveza u Bukureštu 2008., Hrvatska je 1. travnja 2009. postala punopravnom članicom te vojno političke asocijacije 28 država Europe i Sjeverne Amerike.