c S
Dnevne novosti

Sastanak G8 u Washingtonu - Sirija, Iran i Sjeverna Koreja

12.04.2012 07:14 WASHINGTON, 11. travnja 2012.(Hina/AFP), Američka državna tajnica Hillary Clinton ugostila je u srijedu kolege iz najrazvijenijih zemalja svijeta na početku sastanka koji bi trebao biti posvećen trima krizama - sa Sirijom, s Iranom i sa Sjevernom Korejom.

Zemlje članice G8 - Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD i Velika Britanija - okupile su se u trenucima kada je režim Bašara al-Asada najavio da će sirijska vojska prekinuti djelovanja u četvrtak ujutro, kad ističe rok koji je odredio UN za potpuni prekid vatre.

Vijeće sigurnosti UN pozvalo je u utorak sirijske vlasti da prekinu sukobe prije četvrtka, nakon što je primilo pismo od međunarodnog posrednika Kofija Annana u kojem je on naveo da Damask nije ispunio svoje obveze, što je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe prokomentirao riječima - "Bašar al-Asad je lagao Kofiju Annanu", najavivši da će zahtijevati da UN nakon četvrtka razmotri "nove mjere koje će biti nužne za nametanje prekida nasilja i početka političkog procesa".

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle na sastanku u američkom glavnom gradu pozvao je Rusiju da se distancira od represije koja je na djelu u Siriji i izrazio nadu da će sa sastanka G8 Damasku biti poslana poruka "jedinstva". "Rusija mora jasno poručiti da ne želi da je se na bilo koji način povezuje s nasiljem i represijom" (koji su na djelu u Siriji), rekao je Westerwelle u izjavi na rubu sastanka G8.

Njemački ministar svoje je kolege pozvao da sirijskom predsjedniku Al-Asadu pošalju "znak jedinstva i odlučnosti". "Nasilje se, nažalost, nastavlja. Očito je da je za to odgovoran Asadov režim". napomenuo je. Rusija je, kao dugogodišnji sirijski saveznik, dosad vetom blokirala sva nastojanja zapadnih zemalja da u Vijeću sigurnosti UN proguraju rezolucije koje bi oštro osudile događaje u Siriji, u kojoj je u više od godinu dana pobune protiv aktualnog režima poginulo najmanje 10 tisuća ljudi.

U tom će se svjetlu s iznimnom pozornošću pratiti sastanak Clinton i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, najavljen za četvrtak. Osim Sirije, važna tema sastanka G8 bit će i pitanje nuklearnog programa Irana, neposredno uoči sastanka u Istambulu skupine 5+1 (Francuska, Kina, Njemačka, Rusija, SAD i Velika Britanija) i Irana na istu temu.

Glavni iranski pregovarač Said Džalili u srijedu je izjavio kako će Iran u Istambulu iznijeti "nove inicijative", dok su SAD već prije zatražile "konkretne mjere". Zbog najave Pjongjanga da će lansirati raketu koja će nositi satelit, što SAD i saveznici tumače krinkom za testiranje balističkog projektila dugog dometa, sudionici sastanka G8 bavit će se i odnosima sa Sjevernom Korejom.

Hillary Clinton pozvala je Sjevernu Koreju da odustane od lansiranja rakete, predviđenog između četvrtka i ponedjeljka, ako želi "mirnu budućnost". Kao teme koje neće dominirati sastankom, ali će se o njima razgovarati, diplomatski izvori navode stanje u Maliju i napore za obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, koji su u prekidu od 2010.