c S
Dnevne novosti

U Grčkoj 6. svibnja parlamentarni izbori

12.04.2012 07:08 ATENA, 12. travnja 2012.Hina, Grčka će održati parlamentarne izbore 6. svibnja, objavio u srijedu premijer Lucas Papademos, izvijestile su svjetske agencije.

Njegova televizijska najava izbora uslijedila je nakon što se sastao s predsjednikom države Karolosom Papouliasom, kako bi od njega zatražio raspuštanje sadašnjeg parlamenta.

Papademos je kazao kako se posljednjih pet mjeseci pokazalo da Grčka može donijeti teške odluke, nužne da bi se suočila sa svojom dužničkom krizom i osigurala bolju budućnost. Kada bude izabrana nova vlada, imat će tešku zadaću ispred sebe, rekao je, te pozvao da svi rade zajedno.

Raspuštanje parlamenta ne znači i raspuštanje vlade, jer još niz značajnih odluka treba donijeti do 6. svibnja, rekao je Papademos. Prema grčkom Ustavu, od raspuštanja parlamenta do dana održavanja izbora mora proći najmanje 25 dana. Grčka, koju od studenog vodi privremena koalicijska vlada, trpi bolne mjere štednje usmjerene smanjivanju velikog državnog duga.

To će biti prvi izbori otkako je krajem 2009. eksplodirala dužnička kriza koja je dovela zemlju u najtežu gospodarsku recesiju od Drugog svjetskog rata, rekordno povećala stopu nezaposlenosti i uzdrmala euro. Izbori su najavljeni u trenutku urušavanja potpore dvjema strankama - Novoj demokraciji i PASOK-u koje su dominirale grčkom politikom od pada vojne hunte 1974.

Ankete pokazuju da devet stranaka trenutno prelazi izborni prag od 3 posto glasova, potrebnih za ulazak u parlament. Istraživanje agencije GPO objavljeno u ponedjeljak daje Novoj demokraciji 18,2 posto glasova, a 14,2 posto glasova PASOK-u, većinskoj stranci u sadašnjoj koalicijskoj vladi. Prema istoj anketi, gotovo trećina ispitanih birača ne namjerava izaći na izbore ili se još nije odlučila za koga će glasovati.