c S
Dnevne novosti

Bauk potvrdio da 10.000 državnih službenika ostaje bez posla

12.04.2012 07:22 SLAVONSKI BROD, 11. travnja 2012.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je u Slavonskome Brodu da će 10.000 državnih službenika ostati bez posla dodajući kako ipak nije riječ samo o otpuštanju, nego i o umirovljenjima i dokupu staža.

Kolika će biti smanjenja u određenim resorima, ministar Bauk nije precizirao jer je to u ovlasti svakog ministarstva. Ministar ne misli da je "brojka bombastična" u odnosu na ukupno 250 tisuća zaposlenih u državnoj i javnoj upravi. A među njih 10 tisuća veliki je broj onih koji imaju uvjete za mirovinu, gotovo pet tisuća, rekao je Bauk.

"Razgovarali smo i o provođenju nove uredbe o ustroju državne uprave", rekao je, dodajući da je tom uredbom predviđena racionalizacija državne uprave, tj. 700 radnih mjesta manje. Objasnio je kako nije riječ o izravnim otkazima, nego o smanjenju broja "voditeljskih" i "papirnatih" radnih mjesta.

"Politika je vlade racionalizacija i štednja, ne na plaćama, nego na tim dodatnim primanjima", istaknuo je. Na pitanje hoće li ove godine u državnoj upravi ipak biti novog zapošljavanja, ministar je odgovorio da hoće po "vrlo restriktivnim uvjetima". "Jače kadrovsko i generacijsko osvježenje u državnoj upravi moglo bi slijediti tek 2013. godine.

Smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi već je u tijeku", rekao je ministar, dodajući kako je od dolaska vlade Zorana Milanovića samo u ministarstvima, po podatcima s kraja ožujka, broj zaposlenih smanjen za 400. "Dio zaposlenika stekao je uvjete za mirovinu, a nije bilo novih zapošljavanja.

To otvara mogućnost novih zapošljavanja, ali vrlo malo i u iznimnim slučajevima", istaknuo je. Na novinarsko pitanje ministar je danas komentirao i mogućnost promjene teritorijalnog ustroja prije sljedećih lokalnih izbora. "U programu vlade nema smanjenja broja jedinica lokalne samouprave.

Izbori 2013. održat će se po sadašnjem sustavu općina i gradova. Razmišljamo isključivo o izmjenama koje se tiču odnosa vijeća i gradonačelnika, vijeća i načelnika, župana i skupštine", rekao je Bauk. O promjeni teritorijalnog ustroja provest će se široka rasprava, rekao je, dodajući da općine neće ukidati, nego će im dati ovlasti koje one mogu građanima osigurati.

"Za Hrvatsku nisu problem male općine, nego općine koje žive većim standardom od onoga koji si mogu osigurati. Zato ne treba ukidati općine, nego mijenjati sustav financiranja", istaknuo je ministar.

"Analizom uspješnosti malih općina pokazalo se da su one, zbog kvalitetnog vodstva, opravdale svoje postojanje, a analiza je pokazala i da veće jedinice lokalne samouprave nisu opravdale svoje postojanje zbog nesposobnosti vodstva", zaključio je Bauk.

Na pitanje hoće li do lokalnih izbora biti riješeni i birački popisi, ministar je odgovorio kako ga iz Ministarstva unutarnjih poslova uvjeravaju da hoće, tako da će na osnovi novog Zakona iz evidencije o prebivalištu biti izbrisani svi oni koji ne žive u Hrvatskoj.