c S
Dnevne novosti

Otvorena javna rasprava o nacrtu izmjena Zakona o znanosti

13.04.2012 07:26 ZAGREB, 12. travnja 2012.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) izvijestilo je priopćenjem da je otvorena javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je dostupan na mrežnim stranicama toga ministarstva.

Kako se navodi, taj dokument MZOS je jučer uputio svim zainteresiranim institucijama i pojedincima, a sve zainteresirane i poziva da mu upute svoje prijedloge i primjedbe. Jer, dodaje se, riječ je tek o nacrtu prijedloga toga zakona pa su sve primjedbe dobrodošle. Po završetku javne rasprave Ministarstvo će nadopunjeni tekst uputiti u redovitu proceduru donošenja zakona.

Ističe se da je Ministarstvo izradilo nacrt toga zakonskoga prijedloga u želji da se poboljšaju i moderniziraju sustavi znanosti i visokog obrazovanja te radi usklađivanja navedenih sustava s praksom zemalja Europske unije.

U dokumentu se napominje da je Vlada Republike Hrvatske u svome programu za razdoblje od 2011. do 2015. naglasila da će se razvoj sustava znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja, između ostaloga, provoditi i ovim mjerama: poticanjem suradnje sveučilišta, znanstvenih instituta i istraživačkih zavoda s gospodarstvom i "transferima tehnologije", redefiniranjem i osnaživanjem poslovno-inovacijskog centra i instituta za tehnologiju suradnjom s gospodarstvom, čemu mogu pridonijeti znanstveno-tehnologijski parkovi, znanstveni i tehnologijski inkubatori povezani sa sveučilištima i fakultetima, sveučilišne ili institutske start-up ili spin-off jedinice i tvrtke.

Neke od vladinih mjera su i transparentno financiranje i objavljivanje postignuća visokih učilišta i javnih instituta, razvoj učinkovitoga modela financiranja javnih sveučilišta cjelovitim proračunom te nastojanje da što skorije dostignemo razinu izdvajanja u Europskoj uniji za obrazovanje i znanstvena istraživanja te maksimalno uključivanje hrvatskih sveučilišta u europski prostor visokog obrazovanja.

Zato je, kako stoji u dokumentu, cilj i svrha ovoga zakona stvaranje daljnjih preduvjeta za izgradnju znanstvenoga i inovacijskog sustava usmjerenoga na javno dobro, potrebe društva u cjelini, s osobitim naglaskom na povećanje konkurentnosti Republike Hrvatske na međunarodnoj razini te prilagodbe obvezama koje za Republiku Hrvatsku proizlaze iz skorašnjega očekivanog punopravnog članstva u Europskoj uniji, imajući na umu primjere dobre prakse na razini Unije.