c S
Dnevne novosti

Pusić primila veleposlanike Italije, Kosova i Finske

16.04.2012 07:14 ZAGREB, 13. travnja 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je odvojeno primila talijansku veleposlanicu u Hrvatskoj Emanuelu D'Alessandro, veleposlanika Republike Kosovo u RH Valdeta Sadikua i finskog veleposlanika Juhu Ottmana, priopćio je MVEP.

U razgovoru s D'Alessandro glavne teme razgovora su bile mogućnosti razvijanja daljnje suradnje na području Jadrana, od gospodarske i znanstveno-istraživačke do suradnje u zaštiti okoliša, ali i još uvijek postojeći problem ometanja digitalnog signala hrvatskih televizija s odašiljača s područja Italije.

Veleposlanica D'Alessandro najavila je za idući mjesec održavanje sastanka stručnjaka iz dviju država na tehničkoj razini kako bi se nastavilo rješavanje ovog pitanja. Također je izrazila je zadovoljstvo načinom na koji hrvatska vlada pridonosi očuvanju identiteta i zaštiti prava talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na susretu s kosovskim veleposlanikom, ministrica Pusić je istaknula da Hrvatska snažno podupire samostalnost i integritet Kosova s kojim i nadalje želi razvijati sadržajne odnose u različitim područjima. Istaknula je i važnost sudjelovanja Kosova na regionalnim sastancima te potvrdila čvrstu potporu Hrvatske europskoj budućnosti Kosova.

Šefica hrvatske diplomacije također se zauzela za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije. Pusić je informirala veleposlanika o tematskom sadržaju ovogodišnjeg Croatia Summita koji će biti fokusiran na korištenje iskustava iz hrvatskih pristupnih procesa u izgradnji institucija i moderne države, a na kojem će, uz predstavnike država jugoistočne Europe, prvi put sudjelovati i dužnosnici iz zemalja južnog Mediterana.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećem posjetu potpredsjednice kosovske vlade Edite Tahiri Hrvatskoj početkom idućeg tjedna, kao i skorašnjem posjetu predstavnika MVEP-a Prištini. U razgovoru s finskim veleposlanikom Ottmanom, Pusić je izrazila očekivanje u što skoriju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Finskoj.

Sugovornici su također razmijenili mišljenja o modelima regionalne suradnje, kako u jugoistočnoj Europi tako i među nordijskim zemljama, a bilo je govora i o mogućnosti ovogodišnjeg službenog posjeta ministrice Pusić Finskoj.