c S
Dnevne novosti

Arbitražni sud prihvatio procesne rokove

16.04.2012 07:24 ZAGREB/DEN HAAG, 14. travnja 2012.(Hina), Hrvatska i Slovenija svoje će memorandume s argumentima o graničnom sporu predati 11. veljače sljedeće godine, dogovoreno je u petak na prvom proceduralnom sastanku sudaca Arbitražnog suda za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora sa zastupnicima Hrvatske i Slovenije, priopćio je Stalni arbitražni sud.

Na sastanku u Den Haagu Abitražni sud i predstavnici Slovenije i Hrvatske prihvatili su rokove za arbitražu o graničnom sporu koja je dogovorena sporazumom između dviju zemlja potpisanim 4. studenoga 2009. u Stockholmu.

Prema prijedlogu dviju strana, dogovoreno je da će Hrvatska i Slovenija svoje prve memorandume s argumentima o graničnom sporu simultano predati 11. veljače 2013., a devet mjeseci kasnije, 11. studenoga 2013., dvije će strane predati svoje protumemorandume, odnosno odgovore na prve memorandume.

Rasprava u postupku održat će se na proljeće 2014., dogovoreno je na sastanku u Den Haagu, priopćio je Stalni arbitražni sud. Na sastanku je također dogovoreno da tajništvo Arbitražnog suda bude pri Stalnom arbitražnom sudu u Den Haagu.

Vlade dviju država uz posredovanje Europske komisije dogovorile su da se za predsjednika Arbitražnog suda, koji je konstituiran ranije ove godine, imenuje Gilbert Guillaume iz Francuske. Sud, koji bi trebao donijeti pravorijek u graničnom sporu između dviju zemalja, ima ukupno pet članova.

Uz Guillaumea članovi su Bruno Simma iz Njemačke i Vaughan Lowe iz Velike Britanije, a Hrvatska i Slovenija imaju po jednog člana, Budislava Vukasa, odnosno Jerneja Sekoleca.

Hrvatsku pred sudom predstavljaju predstojnica katedre međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu Maja Seršić i šefica odjela za međunarodno pravo Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgombić.