c S
Dnevne novosti

Hrvatskoj ulaskom u EU na raspolaganju svi kapaciteti EUROPOL-a

18.04.2012 07:18 ZAGREB, 17. travnja 2012.(Hina), Ulaskom u Europsku uniju iduće godine hrvatska policija postat će punopravni član Europskog policijskog ureda EUROPOL-a, a kako bi priključenje bilo što uspješnije EUROPOL-ovi stručnjaci će kroz danas predstavljen projekt "Europol Enlargement Projecta" idućih mjeseci usavršavati hrvatske policijske službenike.

Na svečanosti otvorenja projekta u Ravnateljstvu policije čelnici hrvatskog MUP-a podsjetili su da je Hrvatska 2006. potpisala sporazum o suradnji s EUROPOL-om i osnovala nacionalnu jedinicu za podršku, a dvije godine kasnije u sjedište tog ureda u Den Haagu uputila je svog časnika za vezu.

Od početka suradnje razmijenjeno je više od 10.500 informacija, a neke od značajnijih policijskih akcija izvedenih u suradnji s EUROPOL-om bile su akcije hvatanja krivotvoritelja bankovnih kartica "Optičar" 2008., zatim akcija "Peru" u kojoj je otkiven novi način krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Europu malim privatnim zrakoplovima te akcija "Katalonija" kojom je razbijena skupina krijumčara ljudi.

Na predstavljaju projekta doznalo se da je u tijeku akcija protiv krijumčarenja droga i pranja novca pod nazivom "Beatrix". Hrvatska policija već koristi nekoliko EUROPOL-ovih baza podataka, no punopravnim će članstvom, kako je naglasio direktor tog policijskog ureda Rob Wainwright, u potpunosti moći koristiti sve kapacitete ureda, od informacijskih baza podataka, najsigurnije platforme za razmjenu informacija, do vrhunskih stručnjaka za organizirani kriminal i terorizam.

Wainwright je istaknuo da će priključenje hrvatske policije pomoći u suzbijanju krijumčarskih veza u jugoistočnoj Europi, što je, po njegovim riječima, jedan od prioriteta EU-a. Ustvrdio je da će Hrvatska biti vrlo važan član EUROPOL-a, u što je uvjeren i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je obećao punu suradnju hrvatske policije s ostalim članicama Europola.

Ocijenio je kako je riječ o vrlo važnom koraku te ispunjavanju obveza preuzetih pri pristupanju EU-a, no naglasio je kako su potrebne i daljnje reforme u policiji s ciljem usvajanja najnovijih, najboljih i najučinkovitijih metoda u borbi protiv svih oblika kriminala. Europol je osnovan 1992. kako bi se bavio europskim kriminalnim obavještajnim djelatnostima, a osim policije u njegov rad uključeni su i carinske i imigracijske službe te druge agencije za provedbu za provedbu zakona.

Osnovna zadaća mu je pomoći državama članicama EU-a da učinkovitije surađuju u sprečavanju i borbi protiv organiziranoga međunarodnoga kriminala, posebice protiv krijumčarenja droga i ukradenih vozila, imigracijskih mreža, trgovine ljudima, uključujući dječju pornografiju, krivotvorenja novca i drugih sredstava plaćanja, krijumčarenja radioaktivnim i drugim nuklearnim tvarima i terorizma. Europol je odgovoran Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove, to jest ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova svih država članica Unije.